U Brčkom počeo Međunarodni javno-privatni investicijski forum „Solarno-toplotno-termalno”

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić i njegov zamjenik dr. Anto Domić prisustvovali su današnjoj konferenciji Međunarodnog javno-privatnog investicijskog foruma „Solarno-toplotno-termalno”.

Image for news

Gradonačelnik se u svom obraćanju zahvalio organizatoru što je odabrao Brčko distrikt BiH za organizovanje ovog foruma te naglasio da Distrikt ima veliki potencijal za energetsku neovisnost.

„Tema ovog foruma je upravo zelena energija s fokusom eksploatacije vodika iz otpadnih materijala. Vodik je vrlo moćan energent i ovo je jedna od prvih tehnologija koja će se predstaviti u Distriktu. Inače, BiH je potpisnica Pariškog sporazuma i Sofijske deklaracije čime se obavezala da ide u pravcu dekarbonizacije u zamjenu fosilnih goriva za energetski čist prostor i tehnologija koja će ovdje biti prezentovana jeste upravo u toj funkciji. Bit će predstavljena i solarna energija kao jedan veliki potencijal za energetsku neovisnost Brčko distrikta BiH”, kazao je gradonačelnik.

On je podsjetio da postoji tendencija da se do 2030. godine reducira emisija ugljendioksida za 40%, a do 2050. godine da kontinent bude bez ugljendioksida.

„Upravo ka tom cilju ići će i Brčko distrikt BiH tako da očekujemo da će rezultati ovog foruma poslužiti kao temelj za daljnje korake u implementaciji održivih energetskih rješenja i ostvarenju ciljeva održivog razvoja u našoj zajednici i šire. Pozivam sve zainteresovane strane da se pridruže i doprinesu stvaranju bolje budućnosti za sve nas, gdje će održiva energija biti temelj naše ekonomske i ekološke stabilnosti“, kazao je gradonačelnik.

Izvršni direktor Međunarodnog javno-privatnog investicijskog foruma Josip Kelemen kazao je da je ovo prvi forum ovog oblika koji se održava u BiH.

„Brčko distrikt BiH smo odabrali jer ima najbolju mogućnost da uskoro postane vodeći na nivou BiH po pitanju primjene obnovljivih izvora energije, zbrinjavanja otpada i u konačnici primjeni novih tehnologija u obnovljive energije. Na forumu ćemo govoriti i o problematici harmonizacije propisa u BiH, također predstavit ćemo i jednu potpuno novu tehnologiju koja se bavi dekarbonizacijom putnog i željezničkog saobraćaja. Brčko ima „Luku” koja treba da se stavi u funkciju, tako da mi ovdje nudimo mogućnost i primjene novih tehnologija, odnosno dekarbonizaciju riječnog saobraćaja”, kazao je Kelemen.

On je još jednom naglasio da Distrikt ima jedinstvenu mogućnost u odnosu na dva entiteta da pokaže evropsku opredijeljenost i u konačnici omogući svojim stanovnicima bolji i kvalitetniji život i razvoj privrede.

Putem videolinka prisutnima se obratio i supervizor za Brčko distrikt BiH Jonathan Mennuti koji je podržao organizovanje Foruma i izrazio svoju podršku ovom značajnom događaju.

Na Međunarodnom javno-privatnom investicijskom forumu danas su prisustvovali i šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH Pero Gudeljević, savjetnica gradonačelnika Lucija Hrgovčić i šefica Pododjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Amra Abadžić koja je ujedno prisutnima održala i kratko predavanje o ekonomskim potencijalima ove lokalne zajednice.

Organizator Međunarodnog javno-privatnog investicijskog foruma „Solarno-toplotno-termalno” je Europski centar za izvrsnost potrošača (ECIP) i organizovan je u okviru obilježavanja 24 godine Brčko distrikta BiH pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BiH. Forum će trajati dva dana (5. 3 – 6. 3. 2024).