Brčko distrikt BiH sjedište Organizacije za evropsko javno pravo (EPLO) u BiH

12.2.2016. Predsjednik Organizacije za evropsko javno pravo (EPLO) prof. dr. Spyridon Flogaitis i ambasador Grčke u BiH Karolos Gadis sastali su se danas s gradonačelnikom Brčko distrikta BiH dr. Antom Domićem u prostorijama Gradske vijećnice te ga izvijestili da postoji odluka državnog ministarstva da Brčko distrikt BiH bude sjedište ove međunarodne organizacije u BiH.


Image for news
Na sastanku je iskazana zahvalnost gradonačelniku za dosadašnju podršku u obnavljanju saradnje Organizacije za evropsko javno pravo s Vladom Brčko distrikta BiH.

Prof. Spyridon Flogaitis, direktor Evropske organizacije za javno pravo, zahvalio je na povjerenju koje im je ukazano i zaključio da je ono opravdano te istakao da će ova značajna institucija raditi za potrebe lokalne uprave po najvišim evropskim standardima.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić naglasio je da je iznimno važno što su se i kroz institucije Distrikta uspjele osigurati sve potrebne saglasnosti za nastavak saradnje sa EPLO-om. Naime, ova organizacija je veoma značajna jer radi na unapređenju i širenju znanja u vezi s evropskim javnim pravom, uključujući i uporedno javno pravo, pravo koje se odnosi na zaštitu ljudskih prava, životne okoline i uopće radi na promovisanju javnog prava kao evropske stečevine. Organizacija podržava naučne i edukativne aktivnosti u smislu izgradnje institucija i osiguranja pomoći demokratskim institucijama u evropskim zemljama i svijetu, te promoviše saradnju s drugim institucijama i tijelima, i može doprinijeti procesu približavanja Bosne i Hercegovine evropskim i euroatlantskim integracijama.

Već početkom mjeseca marta dogovoren je naredni sastanak na kojem će biti dogovoreni daljnji koraci djelovanja na unapređenju saradnje u budućnosti po svim navedenim pitanjima.