Brčaci na proslavi Dana Evrope u Szenttgothardu


9.5.2011. Predstavnci Vlade Brčko distrikta BiH i triju nacionalnih kulturno-umjetničkih društava prisustvovali su proslavi Dana Evrope u mađarskom pograničnom gradu Szenttgothard. U organizaciji Instituta evropskih regija, koji realizuju projekat Evropske unije pod nazivom „Sretna djetelina sa četiri lista“, održan je prigodan kulturno-umjetnički program u kome su se predstavile grupe iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Brčko distrikta BiH.

Image for news

Pozdravljajući okupljene goste i domaćine iz Szenttgotharda predsjednik Instituta evropskih regija, prof. dr Franc Schausberger je govorio o integrisanju omladine u Evropsku uniju i mogućnostima koje ona pruža. On je istakao potrebu da se razgovara sa ljudima na lokalnom nivou i istakao da se u procesu evropskih integracija kreće od dna i zajednički stremi ka vrhu, zaključivši da je susret ljudi iz različitih manjih gradova u nekoliko susjednih zemalja, kao što je upriličen u Szenttgothardu, gradu u kojem žive Mađari, Slovenci i Nijemci, prava prilika za to.

2011-05-10-Posjeta_Sentgotard-u-1

Članovi folklornih sekcija „Prosvjete“, „Brčanskog kola“ i „Skakave 06“ su se predstavili spletovima igara iz svog nacionalnog opusa, pokazujući svu raskoš narodnih nošnji i tradicije koju njeguju.