Gradonačelnik otvorio privredno-turističku manifestaciju “Bamija fest”

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić otvorio je sada već tradicionalni festival zdravog i ukusnog povrća “Bamija fest” na Trgu mladih.

Image for news

“Ovaj festival je prilika za upoznavanje sa bogatom kulinarskom tradicijom našeg područja, ali i prilika da ojačamo zajedništvo i podržimo lokalne proizvođače”, istakao je gradonačelnik.

Na inicijativu gradonačelnika i šefa Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH Milenka Ninkovića, Vlada je predložila izmjenu pravilnika o podsticajima u poljoprivredi kojim će površina koja je neophodna za usjeve bamije iznositi 500 umjesto dosadašnjih 1500 kvadrata.

Manifestacija je okupila 43 izlagača, kako domaćih tako i iz regiona, a pored izložbe i prodaje bamije, etno i eko proizvoda održano je i takmičenje u kuhanju i nizanju bamije na konac. Pobjednik takmičenja u kuhanju bamije je Udruženje žena “Rahićka čaršija”, a pobjednica takmičenja u nizanju bamije na konac je Fatima Đonlić iz Palanke.

Koordinator “Voćnog kluba” Brčko Savo Ilić kao organizator ove manifestacije zahvalio se gradonačelniku na prepoznavanju važnosti ovog događaja uručivši mu prigodan poklon. Podsjetio je da će krajem oktobra bamija dobiti i zaštitu geografskog porijekla na nacionalnom nivou čime će biti prepoznata i u svijetu.