Apel građanima da poštuju znakove upozorenja na mine

24.1.2013. Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH Uroš Vojnović apelovao je danas na građane Brčkog da poštuju oznake za minska polja naglašavajući da je zbog nepoštovanja zakonom propisanih pravila jedno lice jučer u Vučilovcu kod Brčkog izgubilo život.

Image for news

"Jučer se u Vučilovcu desio tragičan događaj koji nam treba služiti kao opomena. Na mjestu nesreće na obali rijeke Save gdje je bilo označeno minsko polje građani su organizovali druženja, roštiljali i igrali fudbal čime su dovodili u opasnost sebe i svoje porodice. Ovim putem upućujemo apel stanovnicima Brčko distrikta BiH da poštuju oznake na minskim poljima bez obzira na to koliko su uvjereni da na određenim područjima nema mina", dodao je Vojnović. On je istakao da stanovnici na pojedinim područjima gdje postoje minska polja uklanjaju znakove upozorenja.

Mićo Simikić, šef Pododjeljenja za zaštitu i spašavanje, istakao je da građani Brčko distrikta BiH već 20 godina žive s minama te da u Brčkom postoji Tim za deminiranje koji funkcioniše deset godina i planski se bavi deminiranjem zagađenih prostora.

On je naglasio da je od ukupne teritorije Brčkog, koji se prostire na 495 kvadratnih kilometara, minama zagađeno 10,7 %.

"U proteklih deset godina deminirano je oko 47 % minirane površine. Vlada Distrikta svake godine izdvaja oko 1.300.000 KM za deminiranje koje vrše komercijalne kompanije, a manjim površinama se bavi Tim za deminiranje Brčkog. U ovoj godini planirano je deminiranje milion kvadratnih metara. Prioriteti su povratnička mjesta, teritorija koja je predviđena za Vladine infrastrukturne projekte, kao što su zaobilaznica i plinovod, te škole", zaključio je Simikić.

On je napomenuo da je od 2002. godine u Brčkom od posljedica aktiviranja mina stradalo 19 građana, dok je na državnom nivou zabilježeno 8.600 žrtava.