Ambasador Velike Britanije u BiH u posjeti Distriktu

19.3.2012. Ambasador Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Nigel Casey boravio je danas po prvi put u posjeti Distriktu gdje se u Gradskoj vijećnici sastao sa gradonačelnikom Brčko Distrikta BiH Miroslavom Gavrićem, zamjenikom gradonačelnika Brčko Distrikta BiH Antom Domićem, predsjednikom Skupštine Brčko Distrikta BiH Esadom Atićem i zamjenikom predsjednika Skupštine Brčko Distrikta BiH Ivanom Krndeljom. Sastanku je prisustvovao i zamjenik supervizora za Brčko Peter Appleby.

Image for news

 

Razgovarano je o političkoj situaciji u Brčko Distriktu u kontekstu budućeg zasjedanja PIK-a, ali i predstojećih izbora koji će u BiH biti održani u oktobru.

Gradonačelnik Brčko Distrikta BiH dr. sci. Miroslav Gavrić je rekao da je dosadašnja saradnja Distrikta i međunarodne zajednice, putem Ureda supervizora, bila dobra i dodao da je upravo ona rezultirala Distrikt kakav je on danas, koji je primjer u mnogim oblastima.

"Želimo da Velika Britanija pomogne u tome da ono što je stvoreno bude i sačuvano i da Brčko Distrikt BiH i poslije odlaska supervizije bude zajednica koja će njegovati istu tradiciju kao i do sada", naglasio je gradonačelnik Gavrić.

Ambasador Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Nigel Casey istakao je da je bilo izuzetno korisno razgovarati sa najvišim zvaničnicima Brčko Distrikta BiH, pogotovo što se bliži sjednica PIK-a koja je zakazana za maj ove godine.

"Ne možemo da prejudiciramo ishod diskusije na budućem zasjedanju PIK-a, ali možemo reći da je veoma važno da, šta god da bude odlučeno, međunarodni angažman u Brčko Distriktu BiH treba da ostane", dodao je ambasador Nigel Casey.

Predsjednik Skupštine Brčko Distrikta BiH Esad Atić je rekao da je Velika Britanija zemlja koja je bila od velike pomoći Brčko Distriktu BiH te izrazio nadu da će i u narednom periodu biti prijatelj Distrikta i Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji.