Ambasador Republike Indonezije u BiH boravio u Brčkom

2.11.2015. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić sastao se danas s ambasadorom Republike Indonezije u BiH NJ.E. gospodinom Subijaksonom Sujonom. Gradonačelnik Domić rekao je da BiH i Indonezija, mada su geografski veoma udaljene, imaju dosta sličnosti, između ostalog, i u pogledu multikonfesionalnosti i multikulturalnosti.


Image for news

„Mnogo je toga što nas povezuje i otuda postoje mogućnosti za proširenje i poboljšanje saradnje u različitim oblastima. Danas je dogovoreno da resorna odjeljenja u Vladi Distrikta i brčanska Privredna komora uspostave čvršću komunikaciju sa indonezijskim poslovnim partnerima kako bi se realizovale neke od konkretnih ideja“, izjavio je dr. Domić.
2015-11-12-Ambasador_Indonezije-2
Ekonomska saradnja BiH i Indonezije je na prilično niskom nivou i cilj učešća Indonezije na Sajmu privrede u Brčkom jeste upravo taj da saradnja bude unaprijeđena, poručio je danas ambasador Sujono, nakon prijema u Gradskoj vijećnici, a potom je prisustvovao otvaranju Međunarodnog sajma privrede "Brčko 2015" na kojem je njegova zemlja u ulozi partnera.
Njegova ekselencija gospodin Sujono je istakao da između naroda Indonezije i BiH postoje čvrste historijske veze, ali da je ekonomska saradnja do sada bila suviše spora.
„U Indoneziji postoji više od 380 etničkih grupa. Na Sajmu u Brčkom predstavit ćemo samo dvije indonezijske nacionalne kulture. Inače, grad Bandung u Indoneziji veoma je sličan Brčkom, a poznat je iz historije po uspostavljanju Pokreta nesvrstanih“, ispričao je ambasador na konferenciji za medije.
Pritom je zahvalio Privrednoj komori Brčko distrikta BiH na pozivu za učešće njegove zemlje na ovogodišnjem Sajmu privrede te najavio mogućnost posjete delegacije Distrikta Indoneziji.

2015-11-12-Ambasador_Indonezije-4