Ambasador Hrvatske u BiH u Brčkom

14.6.2012. Ambasador Republike Hrvatske u BiH Tonči Staničić boravio je danas u cjelodnevnoj posjeti Distriktu.

Image for news

Nakon polaganja vijenaca na Spomen-obilježju 108. brigadi HVO-a u Brčkom, u Gradskoj vijećnici održan je sastanak ambasadora sa čelnicima izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta. Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. sci. Miroslav Gavrić, zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esad Atić, zamjenik predsjednika Skupštine Ivan Krndelj, zamjenik supervizora za Brčko Peter Appleby i generalni konzul Republike Hrvatske u BiH Josip Juras.

U Gradskoj vijećnici ambasador Hrvatske u BiH sastao se i sa hrvatskim predstavnicima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Distrikta te predsjednikom NKD "Napredak" Antom Basićem i dekanom Brčanskog dekanata Veselkom Župarićem.

U obraćanju medijima, zamjenik predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH Ivan Krndelj zahvalio je ambasadoru na dolasku i dodao da je na sastancima razgovarano o ulasku Republike Hrvatske u Evropsku uniju i obavezama koje će BiH imati tokom tog procesa.

"Bosna i Hercegovina je zemlja koja također teži ka ulasku u Evropsku uniju, ali moramo stvoriti evropske standarde. Razgovarali smo o konkretnim interesima Distrikta kao sastavnog dijela BiH u procesima evropskih integracija. Naše veze sa Hrvatskom su mnogobrojne na svim poljima i očekujemo njihovu pomoć i u procesu odlaska supervizije jer se Republika Hrvatska pokazala kao iskren prijatelj naše zemlje", zaključio je Krndelj.

2012-06-14-Ambasador_Hrvatske-2

Ambasador Republike Hrvatske u BiH Tonči Staničić izrazio je zadovoljstvo što su svi učesnici sastanaka pokazali ozbiljnost i razumijevanje.

"Uprkos poteškoćama sa kojima će se BiH suočavati prilikom ulaska Republike Hrvatske u EU, moram istaći da je i Hrvatska bila u sličnom položaju u trenutku pristupanja Slovenije Evropskoj uniji, ali da nismo imali problema. Neophodno je pripremiti se na novu situaciju jer je ovo velika šansa, posebno za privredu Bosne i Hercegovine", istakao je ambasador Staničić.

2012-06-14-Ambasador_Hrvatske-3

On je dodao da je Hrvatska jedan od najvažnijih partnera Bosne i Hercegovine jer je ukupan opticaj međusobne robne razmjene jako veliki, stoga, kako je naveo, Hrvatska predstavlja vrata Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji. Staničić je naglasio da se Distrikt nalazi na izvanrednom geostrateškom položaju i da je neophodno iskoristiti sve njegove pogodnosti.

"Razgovarali smo i o političkoj situaciji u Distriktu koja je bolja nego u ostatku zemlje jer se ovdje vidi spremnost na dijalog i kompromis", zaključio je ambasador Staničić.