Vlada planira proširiti mrežu zdravstvene zaštite s dvije nove ambulante porodične/obiteljske medicine

28.11.2023. Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić, zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić, glavni koordinator Vlade Željko Antić i šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Asmir Mujanović održali su sastanak s predstavnicima mjesnih zajednica Brod, Stari Rasadnik, Ilićka i Lipovac na kojem je razgovarano o uspostavi ambulanti u ovim naseljima.

Image for news

S obzirom na to da u naselju Ilićka ima oko 5.000 osiguranika, a isto toliko ima i u naseljima  Brod, Lipovac i Stari Rasadnik, potrebno je osigurati timove porodične medicine.

Rukovodeći se ovim podacima i udaljenošću do prve ambulante potrebno je planirati nove ambulante po standardima Svjetske zdravstvene organizacije.

Gradonačelnik Nišić je istakao da svim pacijentima treba osigurati jednako dostupnu, kvalitetnu i efikasnu zdravstvenu uslugu. Mjesna zajednica Ilićka ima adekvatan prostor za ove potrebe, a druga ambulanta porodične medicine bit će uspostavljena u prostorijama MZ Stari Rasadnik do izgradnje nove ambulante u MZ Brod za čije projektiranje su ranije odvojena inicijalna sredstva.