Gradonačelnik Domić o dosadašnjim rezultatima provjere diploma zaposlenih u administraciji, realizaciji kapitalnog budžeta i budućoj ulozi članova raznih komisija koje predstavljaju Brčko distrikt BiH na nivou BiH

27.6.2013. Nakon 25. redovne sjednice Vlade, gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić je, odgovarajući na novinarska pitanja, rekao da je prema dosadašnjoj situaciji po nalogu gradonačelnika provjereno više od 700 diploma zaposlenih u administraciji, dok je za 15 radnika, uglavnom srednje stručne spreme, utvrđeno da iste nisu vjerodostojne, odnosno da se radi o falsifikatima.

Image for news
 
"Dosjei su proslijeđeni Policiji Brčko distrikta BiH, te je u skladu sa zakonom pokrenuta procedura da se tim licima raskine ugovor o radu. Sljedeći korak bit će podnošenje regresne tužbe protiv svakog takvog pojedinog službenika radi vraćanja protuzakonito stečene dobiti", istakao je gradonačelnik Domić.
 
On je, također, napomenuo da postoje određene poteškoće kod povratnih informacija jer pojedini univerziteti koji nisu u BiH za ustupanje ovih podataka traže izvjesne naknade, no bez obzira na to gradonačelnik je iskazao nastojanja da se ti problemi prevaziđu i ovaj posao privede kraju.
 
Pored toga, analizirajući izvršenje budžeta Brčko distrikta BiH za mjesec maj, gradonačelnik je iskazao nezadovoljstvo u odnosu prema budžetskim sredstvima.
 
"Postoji ogroman potencijal u realizovanju kapitalnih projekata, 100 miliona KM je zatečeno, ali sva nastojanja u smislu efikasnijeg pristupanja raspisivanju tendera da bi realizovanje kapitalnog budžeta bilo uspješnije nisu do sada pokazala potreban rezultat iako postoji prostor da se svi ovi procesi ubrzaju", istakao je gradonačelnik Domić.
 
Na pitanje novinara da li je prema pojedinim tvrdnjama razlog slabog utroška kapitalnog budžeta sprega banaka i administracije, gradonačelnik je rekao da postoje izvjesne zabrinutosti pa i teorije u smislu bankarskog lobija koji je uvezan s administracijom gdje je interes da se ova sredstva  sporo troše kako bi ona što duže bila na raspolaganju bankama.
 
„Zbog toga je i moje nastojanje da članove Vlade koji su odgovorni za realizaciju kapitalnog budžeta motivišem da to čine brže i efikasnije", zaključio je gradonačelnik Domić, ističući da do sada u tome nije bilo velikog uspjeha, ali da nema namjeru odustati.
 
Kad su u pitanju komisije putem kojih Brčko distrikt BiH učestvuje u usaglašavanju jedinstvenih politika na nivou BiH i djeluje u pravcu ispunjavanja obaveza na putu ka Evropskoj uniji, gradonačelnik je kazao da je tu identifikovan problem u smislu da nema jasnog pregleda ko odlazi na te sastanke kao i mišljenja koja tamo zastupa kad je u pitanju rad pojedinih državnih službenika u tim komisijama.
 
"Većina tih članova se ponašala prilično autonomno, stoga smo usaglasili zaključak da ni jedan takav član ubuduće ne može otići na sastanak a da prethodno ne upozna svog resornog šefa o tome, dobije određena uputstva i na kraju da podnese detaljan izvještaj poslije svakog pojedinog sastanka, a sve s ciljem da najviši zvaničnici izvršne vlasti budu upoznati sa razgovorima, dogovaranjima i usaglašavanjima na nivou BiH.“