Održan sastanak o Projektu obnove plovnog puta rijeke Save i revitalizacija „Luka“ Brčko distrikta BiH

30.5.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić upriličio je danas u Gradskoj vijećnici  sastanak kojem su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta, ministri entiteta Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, predstavnici Republike Hrvatske te predstavnici Svjetske banke u BiH kako bi razgovarali o aktivnostima pri obnovi plovnosti rijeke Save i finansiranju projekata u vezi sa preduzećem "Luka Brčko" u Brčkom.

Image for news

"Svjetska banka je prepoznala ovaj važan projekat i ogroman privredni potencijal rijeke Save te je ponudila značajna sredstva u iznosu od oko 29 miliona dolara povoljnih kreditnih sredstava za BiH kako bi se neka važna pitanja riješila u saradnji s Republikom Srpskom, Republikom Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom jer svaka od ovih država ima svoj udio u troškovima", naglasio je gradonačelnik  Domić.

2013-05-30-Sastanak_o_plovnosti-rijeke_Save-3

Dr. Anto Domić je još dodao da bi ti projekti omogućili da luka u Brčkom postane konkurentna, da bude jedna vrsta razvojne lokomotive ne samo Brčko distrikta nego i BiH. Za tu je namjenu predviđeno oko 8,5 miliona dolara a države, entiteti i Brčko distrikt BiH treba da se usaglase oko raspodjele troškova za održavanje plovnosti rijeke Save.

"To su ključni parametri za koje je neophodno uspostaviti mehanizme koordinacije na političkom i operativnom nivou i vjerujemo da ćemo uspostaviti vremenski i suštinski  hodogram aktivnosti kako bi do septembra imali većinu stvari riješenih", zaključio je gradonačelnik Domić.

2013-05-30-Sastanak_o_plovnosti-rijeke_Save-4

Šefica Ureda Svjetske banke za BiH Anabela Abreu kazala je ovom prilikom da će se ovim projektom plovnost rijeke Save povećati u dužini od 500 km od Hrvatske do Srbije, što će omogućiti zaštitu životne sredine i brži transport robe te dovesti do poboljšanja ekonomskog razvoja ove regije.