Imenovana koordinaciona tijela koja će aktivnije djelovati na unapređenju privrednog okruženja u Brčkom

16.5.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić održao je danas redovni sastanak sa predstavnicima Vlade, Skupštine, Privredne komore, Udruženja poslodavaca i Sindikata Brčko distrikta BiH na kojem je razgovarano o operacionalizovanju memoranduma na unapređenju privrednog okruženja, te je napravljen presjek stanja dosadašnjeg učinka.

Image for news

"Usaglasili smo se da moramo učiniti dodatne napore s ciljem otklanjanja barijera koje koče privredni razvoj. Uhvatili smo se ukoštac sa neefikasnom administracijom i svim drugim oblicima negativnih pojava pa smo imenovali dva koordinatora koji će ove poslove unapređivati, a to su zamjenik gradonačelnika Esed Kadrić, u ime Vlade, i Milena Mitrović, kao predstavnica privrednog sektora", istakao je gradonačelnik Domić.

Naime, „Memorandum o zajedničkom djelovanju na unapređenju poslovnog ambijenta Brčko Distrikta BiH", koji je potpisan u januaru, zapravo predstavlja okvir za poboljšanje općih uslova poslovanja u Distriktu, stoga šest utemeljenih radnih grupa ima zadatak da utvrdi metodologiju  za realizovanje reformskih procesa i te opće uvjete da operacionalizira.

2013-05-17-Memorandum-3

Dr. Domić je još pojasnio da je potrebno jasnije precizirati pravila ponašanja, zakonske norme su u pripremi, a sve do sada imenovane komisije odredit će svoje prioritete. Već su stvorene neke pretpostavke za buduće djelovanje, kao što je naprimjer stavljanje u funkciju Socijalno-ekonomskog vijeća koje razgovara o svim važnim pitanjima.

2013-05-17-Memorandum-2

Predstavnica Privredne komore Brčko distrikta BiH Milena Mitrović istakla je da su upravo slaba koordinacija, kao i neaktivnost pojedinih članova radnih grupa, ključne poteškoće te je bilo neophodno prvenstveno definisati probleme na koje nailaze, zbog čega su i organizovana navedena koordinaciona tijela koja će nastojati te nedostatke otkloniti.

"Prioritet je da se aktiviramo i povučemo naprijed sve radne grupe kako bismo, uz podršku predstavnika vlasti, koju imamo, savladali sve postojeće prepreke u provođenju memoranduma", zaključila je Mitrovićeva.