Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda u posjetu gradonačelniku Distrikta dr. Domiću

17.4.2013. Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, boravio je jučer u Brčko Distriktu gdje se sastao s gradonačelnikom dr. Antom Domićem i razgovarao o pružanju podrške Distriktu pri apliciranju kod međunarodnih fondova za potrebita sredstva u svezi izgradnje kvalitetnog sustava otpadnih voda u Brčkom.

Image for news

Dr. Domić je iskazao veliko zadovoljstvo zbog posjeta predsjedatelja Vijeća ministara Vjekoslava Bevande naglašavajući da se razgovaralo o mnoštvu važnih pitanja koja se tiču kako Distrikta tako i BiH u cjelini.

"U prvom redu dominirale su teme u vezi sa europskim putom BiH, zatim gospodarskim prilikama ali i mogućnosti uključivanja Brčko Distrikta BiH u projekte koji se financiraju iz fondova EU. Dogovarali smo i metodologiju i načine za rješavanje važnih pitanja u kojima pomoć može pružiti Vijeće ministara BiH i Agencija za neizravno oporezivanje", dodao je gradonačelnik Domić.

On je također naglasio da je predsjedatelja Vijeća ministara informirao o fiskalnoj i financijskoj stabilnosti Brčko Distrikta. S druge strane razgovarano je o aktualnom problemu pri rješavanju pitanja entitetskog državljanstva koje trenutno muči građane Distrikta, kao i popisa stanovnika koji će se dogoditi pred kraj godine.

Vjekoslav Bevanda je na konferenciji za novinare, nakon prijema kod gradonačelnika, rekao da su problemi sa kojima se suočavaju stanovnici Distrikta neusporedivo manji od onih koji postoje na nivou BiH.

2013-04-18-Posjeta_Bevande-2

"Većina problema u svezi  pridruživanja Bosne i Hercegovine Europskoj Uniji zapravo proistječe iz izbjegavanja da se odluke na svim razinama vlasti u BiH donose konsenzusom. Većina osporavanja je u samim mehanizmima koordinacije. Sve se činilo da se nivoi vlasti ispod entitetskog isključe iz sustava koordinacije”, pojasnio je Bevanda.

2013-04-18-Posjeta_Bevande-1

Bevanda je još napomenuo posebno važnim da BiH po povoljnim uvjetima, uz godišnju kamatu od 1,34 posto, dobije sredstva za rješavanje problema građana BiH koji stječu uvjete za umirovljenje, bilo po osnovi godina starosti ili radnog staža.