Održan drugi Okrugli sto na temu „Aktivnosti u realizaciji Memoranduma o zajedničkom djelovanju na unapređenju poslovnog ambijenta Brčko distrikta BiH“

21.3.2013. U Hotelu Evropa u Brčkom danas je upriličen drugi Okrugli sto s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta, privrednicima i Sindikatom Brčko distrikta BiH u vezi s pokrenutim  aktivnostima u realizaciji dokumenta „Memorandum o zajedničkom djelovanju na unapređenju poslovnog ambijenta Brčko distrikta BiH".

Image for news

Ovom prilikom predstavljeni su akcioni planovi iz oblasti poljoprivrede, institucionalnog jačanja u službi jačanja privrede, komunalne djelatnosti, urbanizma i ekologije, reforme propisa i javne uprave, te u oblasti obrazovanja.

Naime, ovaj memorandum je potpisan u januaru između gradonačelnika Brčko distrikta BiH dr. Ante Domića, predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH Đorđe Kojića, predsjednika Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH Ševala Suljkanovića, predsjednika Privredne komore Brčko distrikta BiH Seada Slomića i predsjednika Sindikata Brčko distrikta BiH Ilije Kalajdžića.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić naglasio je da bi zaključci današnjeg sastanka trebali osnažiti sve učesnike da rade na otklanjanju brojnih prepreka na putu privrednog razvoja u Brčko distriktu BiH. On je, također, podsjetio da Memorandum podrazumijeva stvaranje učinkovitije administracije, ujednačavanje porezne politike, borbu protiv mita i korupcije, reformske procese, te minimalne parafiskalne namete.

"Brčko distrikt BiH je poljoprivredni kraj, s ciljem bržeg zapošljavanja i stvaranja povoljnijeg  privrednog ambijenta donošenje zakonske regulative osigurat će lakši opstanak postojećih i razvoj novih privrednih subjekata u Distriktu", zaključio je gradonačelnik Domić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Đorđa Kojić iskazao je spremnost Skupštine distrikta BiH u smislu pronalaženja najboljih rješenja koja će unaprijediti poslovni ambijent u Brčkom.

2013-03-22-Drugi_okrugli_sto_potpisnika_memoranduma-2

Ševal Suljkanović, predsjednik Udruženja poslodavaca istakao je značaj stvaranja uslova za ulaganja domaćeg i stranog kapitala u Distriktu investitorima koji takav podsticajni ambijent traže u lokalnim zajednicama, kao i mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta.

Da je poboljšanje pozicije radnika neophodno, kao i obaveza redovnih uplata poreza i doprinosa, istakao je predsjednik Sindikata Brčko distrikta BiH Ilija Kalajdžić.