Radni sastanak gradonačelnika dr. Ante Domića s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj i JP „Komunalno Brčko“

20.10.2016. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić i direktor Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“ Nermin Rejzović razgovarali su danas u Gradskoj vijećnici s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Yanom Brownom i Josipom Polićem o daljnjoj pripremi projekta ugradnje pametnih brojila i optičkih kablova te projekta rekonstrukcije i proširenja vodovodne i kanalizacione mreže.

Image for news

Nakon sastanaka dr. Domić je izrazio zahvalnost za dosadašnju saradnju s ovom bankarskom institucijom posebno naglašavajući potpisivanje ugovora o kreditu za brčansku luku.

„Značaj luke kao regionalnog čvorišta doći će još do izražaja obnovom pruge Doboj – Tuzla – Brčko – Vinkovci što se planira u perspektivi. Zahvaljujući i kreditnim sredstvima Luka će svakako postati mnogo efikasnije javno preduzeće“, naglasio je gradonačelnik Domić.

On je također napomenuo da je Vlada Brčko distrikta BiH svojim kapacitetima izgradila cjevovod od Plazulja do vodotornja Vrankićka ističući da se za rekonstrukciju 50 godina starog cjevovoda mora naći kreditni izvor finansiranja.

„Moramo riješiti i problem otpadnih voda, što ćemo također nastojati učiniti s Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Pored dobrih kreditnih uslova, saradnja sa EBRD-om znači i mogućnost dobijanja grantova za ekološke projekte od mnogih evropskih vlada koje su također korisnici kredita ove banke“, rekao je dr. Domić.

„Mi smo do sada ugradili oko 4.000 pametnih brojila, a potrebno je ugraditi oko 30.000 što nećemo moći da realizujemo vlastitim sredstvima. Isti je slučaj i sa zamjenom dotrajale vodovodne mreže koju moramo promijeniti ukoliko želimo da imamo pitku vodu. Vjerujem da ćemo za ove projekte dobiti kredite EBRD-a“, izjavio je direktor javnog komunalnog preduzeća Nermin Rejzović.

 2016-10-20-Sastanak_s_JP_Komunalno-1

Direktor Predstavničkog ureda EBRD-a u BiH Yan Brown zahvalio je gradonačelniku Domiću i njegovom timu na uspješnoj saradnji ocjenjujući je primjerom modela saradnje u BiH. Izrazio je nadu da će do kraja godine biti potpisan ugovor o kreditu za revitalizaciju brčanske luke u iznosu od 10 miliona eura te podsjetio da je bilo riječi i o kreditiranju novih projekata 2017. godine.

„To su projekti uvođenja optičkih brojila i razvoja mreže Pametni grad koji bi trebali biti završeni do kraja godine. Rekonstrukcija vodovodne mreže je dosta zahtjevniji i ozbiljniji projekat, kao i izgradnja prečišćivača otpadnih voda, za koji je potrebna detaljnija studija izvodljivosti i opravdanosti na osnovu koje ćemo naredne godine s Vladom Distrikta razgovarati o investicijskim prioritetima“, izjavio je Brown.

Prema njegovim riječima EBRD odobrava kredite na period od 15 godina uz grace period od 2 do 3 godine i kamatnu stopu od 1,5 posto.

Gradonačelnik je izrazio očekivanje da će tokom naredne godine biti završeni razgovori oko kredita za rješavanje komunalnih problema te najavio izradu akcionog plana na projektu „Zeleni gradovi“ u koji bi bili uključeni eksperti iz te oblasti.