Konferencija za predstavnike institucija u BiH u procesu pripreme odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije

19.10.2016. godine Danas je u Brčkom u organizaciji Direkcije za evropske integracije BiH održana konferencija za predstavnike institucija u Bosni i Hercegovini koji će učestvovati u procesu pripreme odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Image for news

Na konferenciji o predstojećem zadatku u procesu integrisanja, odnosno pripremi odgovora na Upitnik prisustvovali su predstavnici Vlade Brčko distrikta BiH, Direkcije za evropske integracije te predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH.

Šef Ureda za evropske integracije Vlade Brčko distrikta BiH Ilija Stojanović izjavio je da će Upitnik biti način na koji će Evropska komisija procijeniti stanje provođenja zakonodavstva na svim nivoima vlasti u skladu s direktivama Evropske unije.

„Brčko je važna karika u procesu EU integracija, čemu svjedoči pozicija naših organa uprave i institucija u sistemu mehanizma koordinacije. Također su definisane i nadležnosti koje Distrikt ima na tom putu. Tu su transport, energija, zaštita životne sredine i ekonomija, u kojima će Brčko distrikt BiH imati obavezu pružiti informaciju na osnovu koje će Evropska komisija dati svoj odgovor na zahtjev za članstvo u EU. To će svakako biti i osnov za izradu zakona i njihove primjene u skladu s direktivama EU“, naglasio je Stojanović.

Odgovaranje na Upitnik bit će prilika da BiH pokaže kapacitete ne samo za ovaj, već i naredne zadatke s obzirom na obimnost zadataka i broj uključenih aktera u BiH.

„Pripremljen je niz metodoloških dokumenata za potencijalni upitnik analizirajući regionalna iskustva i sada smo pokrenuli širu aktivnost u cijeloj BiH“, istaknula je Darija Ramljak, pomoćnica direktora Direkcije za EU integracije BiH.

Konferencije o Upitniku do sada su također organizovane u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.