Održano predavanje iz oblasti ljudskih prava s osvrtom na iskustvo Čilea u postkonfliktnom pomirenju

5.10.2016. Na današnjem predavanju koje je održano u Omladinskom centru u organizaciji Ambasade Čilea u Bosni i Hercegovini i u saradnji s Vladom Brčko distrikta BiH zainteresovani su imali priliku da se preko dva čileanska stručnjaka upoznaju s iskustvom Čilea i pozitivnim primjerima upravljanja i institucionalnog jačanja.

Image for news

Predavači su bili advokati dr. Juan Pablo Mañalich, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Čileu, i gospodin Alejandro Salinas, šef Odjeljenja interameričkog sistema za ljudska prava čileanskog Ministarstva vanjskih poslova.

U ime organizatora današnjeg predavanja portparolka Vlade Brčko distrikta BiH Jelena Nikić pozdravila je sve prisutne i uputila zahvalnost Ambasadi Čilea u BiH i stručnjacima iz te zemlje koji su došli da održe predavanje u vezi s ljudskim pravima s posebnim osvrtom na postkonfliktno pomirenje.

„Stručnjaci iz Čilea žele da uspostave saradnju s našom državom, razmijeniti iskustva i pomoći u pogledu jačanja prava i demokratije s ciljem pružanja pomoći našoj lokalnoj zajednici kada je u pitanju pomirenje i suživot“, kazao je, između ostalog, šef Odjeljenja interameričkog sistema za ljudska prava čileanskog Ministarstva vanjskih poslova.

„Teško je biti konkretan u poređenju Čilea i BiH jer se naše iskustvo ne podudara s iskustvom u Bosni i Hercegovini, ali je naša poruka Distriktu da jača demokratiju kao jedini način ka rekonstrukciji, miru i načinu života koji treba da imate“, istakao je šef Odjeljenja za ljudska prava čileanskog Ministarstva vanjskih poslova.

2016-10-05-Predavanje_ljudska_prava_Cile-3

Prema riječima stručnjaka čileanski proces tranzicijske pravde ima i vrline i mane, stoga je potrebno dopuniti pravosudni sistem kako bi se na adekvatan način odgovorilo kršenjima ljudskih prava i sa sudske ali i s političke tačke gledišta. I Čile i Bosna i Hercegovina svojevremeno su prošli kroz težak period pokušavajući da pronađu načine za bolji suživot i zaštitu ljudskih prava, naglašeno je tokom današnjeg predavanja.

2016-10-05-Predavanje_ljudska_prava_Cile-1