Održana 139. vanredna sjednica Vlade: Usvojen Pravilnik o podsticajima u poljoprivredi i Odluka o dodjeli stipendija za 2016. godinu

8.9.2016. Na vanrednoj sjednici Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je, na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Pravilnik o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2016. godinu.

Image for news

Šef resornog odjeljenja Adnan Pašalić je pojasnio da zbog nedovoljno sredstava nije prošao prijedlog Odjeljenja da se iznos podsticaja za 2016. godinu uveća za 1,2 miliona, ali da je ove godine Vlada usvojila prijedlog i povećala podsticaje za mlijeko sa 400 na 450 KM.

„Nadam se da će mljekari time biti zadovoljni s obzirom da nas već dugi niz godina upozoravaju da su podsticaji za mlijeko u Distriktu manji nego u entitetima”, dodao je Pašalić.

„Poljoprivrednici će svoje zahtjeve za isplatu podsticaja podnositi od utorka u prostorijama Odjeljenja za poljoprivredu u naselju Brod. Ono što bi trebalo obradovati naše poljoprivrednike jeste da smo predvidjeli da se neće čekati konačan prijem svih zahtjeva nego ćemo s isplatom i odlukama krenuti odmah u iznosu od 80 posto, a nakon prijema svih zahtjeva isplata će uslijediti u potpunosti”, objasnio je šef resornog odjeljenja Adnan Pašalić.


2016-05-25-Nastavak_100_RSV-Adnan_Pasalic

Vlada Distrikta za podsticaje u poljoprivredi u ovoj godini izdvojila je 7.500.000 KM te usvojila zaključak i obavezala se da će eventualna nedostajuća sredstva za podsticaje nadomjestiti mogućim rebalansom.

Na 139. vanrednoj sjednici članovi Vlade podržali su, na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje, Odluku o kriterijima, visini i broju stipendija za 2016. godinu koje se dodjeljuju redovnim studentima na području Brčko distrikta BiH.

Šef resornog odjeljenja Boško Stojković je izjavio da je Vlada Brčko distrikta BiH zbog rokova koji su obavezni požurila s usvajanjem kriterija za dodjelu stipendija kako bi se do kraja akademske godine mogao raspisati konkurs i krenuti u procedure dodjele stipendija studentima koji će ostvariti ovo pravo.

„U ovoj odluci ništa posebno nije mijenjano izuzev tehničkih detalja. Donesena je odluka o kriterijima i dodjeli stipendija, a ove godine ćemo dodijeliti 160 stipendija redovnim studentima”, precizirao je Boško Stojković, šef Odjeljenja za obrazovanje.

Donesena je i izmjena odluke  o načinu stipendiranja studenata koji su stekli pravo apsolventa čije se pravo produžuje na šest mjeseci po završetku akademske godine, a bilo je rasprave i o studentima iz reda nacionalnih manjina.

2016-07-08-9_tematska_sjednica_Vlade-Bosko_Stojkovic

„Zbog određenih kriterija koji se moraju ostvariti oni će se vratiti u redovnu proceduru kao i svi ostali studenti, tako da će imati pravo prijave na konkurs koji će biti objavljen u narednih osam dana”, dodao je Stojković.

Odgovarajući na upite novinara nakon vanredne sjednice Stojković je podsjetio da mjesečna stipendija iznosi 200 KM za cijelu godinu, s tim da se ne isplaćuje za juli i august, mjesece kada studenti nemaju aktivnosti na fakultetu. Prema njegovim riječima ovogodišnje odluke o stipendijama kasne iz poznatih razloga, a odluka za 2016/2017. akademsku godinu bit će donesena na vrijeme, kako studenti ne bi dobijali stipendije nakon završene godine.

Nastavak vanredne sjednice zakazan je za sutra, petak, 9. septembra 2016. godine, s početkom u 8.00 sati u prostorijama Gradske vijećnice.