Ambasadorica SAD-a u BiH Nj. E. Maureen E. Cormack: „Uspješne četiri godine bez supervizije u Brčkom“


7.9.2016. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić primio je danas u Gradskoj vijećnici u službenu posjetu ambasadoricu Sjedinjenih Američkih Država u BiH Njenu ekselenciju Maureen E. Cormack koja je čestitala lokalnim vlastima i građanima u Brčko distriktu BiH što su četiri godine bez supervizije protekle uspješno.


Image for news

Ona je uputila zahvalnost Brčko distriktu BiH i gradonačelniku dr. Anti Domiću na podršci koju su 15 godina pružali na organizovanju kampova Civitasa koji se odnose na ljudska prava i demokratiju naglašavajući da putem njih mladi u BiH grade mostove prijateljstva. Ocijenila je obrazovni sistem u Distriktu kao dobar i uspješan jer djeca različitih nacionalnosti zajedno pohađaju nastavu te naglasila da bi taj model trebalo da se primjenjuje i u ostalim dijelovima BiH.

2016-09-07-Posjeta_Cormack-3
„Da bi ova zemlja bila bolja za život njenih građana i njihove djece, nadamo se da će svi u njoj raditi odgovorno. Očekujemo da će nestati negativne političke retorike kojom smo zabrinuti i da će se politički zvaničnici u BiH fokusirati na rješavanje pravih pitanja“, kazala je Njena ekselencija Maureen E. Cormack.
Prema njenim riječima, stav Ambasade SAD-a u BiH je da referendum o Danu Republike Srpske nije konzistentan s Ustavom BiH i da odvlači pažnju od kudikamo važnijih pitanja, kao što su ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.
Gradonačelnik dr. Anto Domić je istakao da je u razgovoru sa ambasadoricom SAD-a bilo riječi o mnogim pitanjima koja se tiču budućeg razvoja Brčko distrikta BiH.
 
„Dotakli smo se pitanja izbornog procesa, načina organizovanja buduće skupštinske većine, stava Distrikta i gradonačelnika o procedurama koje treba da se poštuju u vezi s referendumom u Republici Srpskoj, te o podršci SAD-a u smanjenju parafiskalnih nameta u Distriktu u skladu sa sporazumom koji je potpisan lani prilikom posjete ambasadorice Sjedinjenih Američkih Država Brčkom, kao i o četverogodišnjem funkcionisanju Distrikta bez supervizije“, naveo je gradonačelnik Domić.
 
On je također izrazio zahvalnost administraciji SAD-a na podršci i pomoći koju je minulih godina pružala u poslovima u vezi s uspostavljanjem Distrikta i izgradnji njegovih institucija da bi se dalje razvijala ova, kako je kazao, jedina istinska multietnička zajednica u BiH.

2016-09-07-Posjeta_Cormack-4

Nakon razgovora iskazana je i zahvalnost lokalnim vlastima i gradonačelniku što su prihvatili odluku supervizora da se referendum o Danu Republike Srpske ne održi na području Brčko distrikta BiH.

„Mi podržavamo provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustav ove zemlje. Ustavni sud BiH donio je odluku u vezi s referendumom, a razmatrat će je ponovo 17. septembra i ona treba da se poštuje. SAD podržavaju vladavinu prava koja je ključ za funkcionisanje svake države“, izjavila je ambasadorica Cormack u Brčkom, gdje je boravila u dvodnevnoj službenoj posjeti.

2016-09-07-Posjeta_Cormack-2