Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Adnan Pašalić o najavljenim protestima poljoprivrednika

9.3.2016. Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH Adnan Pašalić izjavio je danas da nema razloga za najavljene proteste udruženja poljoprivrednika Brčko distrikta BiH kazavši da je takva odluka nelogična, ali i neprincipijelna, ako se uzme u obzir da je poljoprivrednicima za prošlu godinu osigurano i isplaćeno preko 12.000.000 KM, što je dobra podsticajna mjera s obzirom na proporcionalnu veličinu entiteta u odnosu na Distrikt.

Image for news
 
Tokom 2015. godine isplaćeni su svi podsticaji i stalo se s prenošenjem sredstava i dugovanja što ukazuje da je ostvaren evidentan napredak.
 
„Predstavnici udruženja poljoprivrednika nedavno su imali sastanak sa mnom i razgovarali smo upravo o temama koje se sada predstavljaju kao motiv za eventualne proteste čime sam u najmanju ruku iznenađen. Također se pojavio zahtjev za produžetkom roka za ažuriranje podataka za Registar poljoprivrednih gazdinstava što je i učinjeno, a u slučaju potrebe i dodatno će se produžiti”, poručio je Pašalić.
 
Prema njegovim riječima materijal za izradu pravilnika za podsticaj je u pripremi do sredine mjeseca kada će sva udruženja poljoprivrednika biti konsultovana i sazvana na sastanak. Namjera je također smanjiti administrativne barijere u pravilniku i svu dokumentaciju svesti na najmanju moguću mjeru.
 
„Ja mogu samo reći da cijelo vrijeme pokušavamo uvesti red, a jedan od tih poteza je i ažuriranje podataka, što je zakonska obaveza. Cilj svega je da imamo tačne i precizne podatke o poljoprivrednim gazdinstvima, kako bismo imali određene podatke prilikom planiranja budžeta za podsticaje”, kazao je Pašalić.
 
Nadalje, Pašalić se dotakao i presude Apelacionog suda o kojoj je nedavno govorio. „Prvi sam pozvao sve poljoprivrednike kojima su odbijani zahtjevi i izdali smo veliki broj rješenja tako da će svi biti uključeni u podsticajna sredstva za 2015. godinu. Ova odredba je nekoliko godina bila u pravilniku, ali je to sada precizirano na osnovu uputstava i nalaza inspekcije”, zaključio je Pašalić.