Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić primio šefa Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU

8.3.2016. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić susreo se danas u Gradskoj vijećnici sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU ambasadorom Lars-Gunnarom Wigemarkom prilikom njegovog boravka, a povodom 16. godišnjice Brčko distrikta BiH.

Image for news

Gradonačelnik Domić izrazio je zadovoljstvo zbog ponovnog sastanka s ambasadorom Wigemarkom u kratkom vremenskom periodu te iskazao zahvalnost za dosadašnju pomoć koju je EU pružila Brčko distriktu BiH.

„Imali smo čast da u samo nekoliko mjeseci ugostimo gospodina Wigemarka ovdje u Brčkom i posebno je zadovoljstvo što je došao upravo na Dan Distrikta. To nam daje podsticaj da koristimo evropske vrijednosti u rješavanju svih naših problema. Iskoristio sam priliku i zahvalio za značajno učešće EU u pomoći pri izgradnji infrastrukture u Brčko distriktu BiH od zgrade policije pa do pružene pomoći za otklanjanje šteta u poplavama. Evropska komisija i Evropska unija nam i dalje stoje na raspolaganju za tehničku podršku kako bismo našli najbolja rješenja i kako ne bismo griješili u svojim rješenjima“, istakao je gradonačelnik Domić.

12801282_1227073573988023_4741328687371856286_n

Nakon razgovora s gradonačelnikom Brčko distrikta BiH dr. Antom Domićem, zamjenikom gradonačelnika Esedom Kadrićem, potpredsjednikom Skupštine Ademom Ribićem i glavnim koordinatorom Vlade Nenadom Kojićem ambasador Wigemark je rekao da Distrikt  služi kao model za saradnju ne samo tri konstitutivna naroda nego i nacionalnih manjina.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je da postoji velika spremnost da BiH što prije uđe u EU, a od BiH zavisi kako će se dalje odvijati situacija u pogledu aplikacije za članstvo koja je podnesena prije tri sedmice.

„Članstvo u Evropskoj uniji nije poklon i to je nešto na čemu BiH treba da radi“, istakao je Wigemark dodajući da postoje velike šanse i velika prilika da se BiH kreće tim putem u narednih nekoliko godina.

On je ovom prilikom uputio poruku svim političarima i učesnicima reformskih procesa u Brčkom da iskoriste do sada stečeno iskustvo u međusobnoj saradnji da napreduju ka svom cilju.

Ambasador Wigemark je također saopćio da je doktorica Zlata Paprić, šefica Centra za mentalno zdravlje u Brčkom, nominovana za dostignuća u svojoj oblasti od Evropskog centra za razvoj.

10264079_1227073407321373_4030311137312043562_o