Odjeljenje za javnu sigurnost: Pružena pomoć u gašenju požara u naselju Gornji Hrgovi i uništavanju aviobombe na području Doboja

Veliki požar u naselju Gornji Hrgovi općine Srebrenik – u pomoć pozvana vatrogasna jedinica iz Odjeljenja za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH


Dana, 3. 12. 2015. godine u 15.38 sati pozivom na broj Centra za osmatranje i obavještavanje 121 i 123, Profesionalna vatrogasna jedinica, koja djeluje u sklopu Odjeljenja za javnu sigurnost Brčko distrikt BiH, dobila je dojavu da je izbio požar na farmi koza u naselju Gornji Hrgovi, Mjesna zajednica Špionica, u kompleksu koje se nalazio stan, oko 3.000 bala sijena, pogon za proizvodnju sira i ostali prateći objekti.

Image for news

Na molbu šefa Službe za civilnu zaštitu Općine Srebrenik, vatrogasci iz Brčko distrikta BiH pružili su pomoć u zaustavljanju širenja i gašenju požara, te se više od tri sata borili s velikom vatrenom stihijom.
U nadi za još uspješnijom saradnjom u pružanju međusobne pomoći, šef Službe za civilnu zaštitu Općine Srebrenik Bajro Imširović se pismeno te u ime građana općine Srebrenik zahvalio na profesionalizmu Odjeljenju za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH i vatrogascima Vatrogasne jedinice Brčko distrikta BiH rekavši da profesionalni standardi koje su vatrogasci iz Distrikta postigli mogu svima da posluže kao primjer dobre prakse.
Uspješno uklonjena i uništena aviobomba na području Doboja

Na osnovu zahtjeva direktora Republičke uprave civilne zaštite i odobrenja šefa Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH, dana 6. 12. 2015. godine pružena je tehnička podrška timovima za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava Republičke uprave civilne zaštite od strane pripadnika Jedinice za EOD operacije Civilne zaštite koja djeluje u sklopu Odjeljenja za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH.
Ovakav vid saradnje omogućen je na osnovu Sporazuma o saradnji između Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske – Republičke uprave civilne zaštite, Federalne uprave civilne zaštite i Vlade Brčko distrikta BiH, Odjeljenja za javnu sigurnost pri izvođenju protuminskih akcija u BiH, sklopljenog u Sarajevu 2010. godine.

9

Sama akcija izvedena je krajnje profesionalno, gdje su pripadnici timova za uništavanje NUS-a Republičke uprave civilne zaštite i policijskih struktura grada Doboja pokazali svoju sposobnost pri realizaciji ovako složenih poslova, u šta su se i ovog puta uvjerili pripadnici Jedinice za EOD operacije Odsjeka civilne zaštite iz Odjeljenja za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH.
Za neutralisanje (deflagraciju) aviobombe koja datira iz Drugog svjetskog rata (US, GP, AN-M43, 500 lb) korišteno je sredstvo za usmjerenu eksploziju (VULCAN HDV) koje je jedno od najsavremenijih tehničko-tehnoloških rješenja prilikom izvođenja ovakvih vidova neutralisanja NUS-a. VULCAN HDV je engleski proizvod i nabavljen je tokom ove godine za potrebe Jedinice za EOD operacije Odsjeka civilne zaštite Brčko distrikta BiH za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava. Rezultat korištenja navedenog sredstva je visok stepen sigurnosti za EOD operatore, jer isto ne izaziva „agresivnu“ detonaciju, sagorijeva veću količinu eksploziva u samom neeksplodiranom ubojnom sredstvu i nema nekontrolisanog rasprskavanja fragmenata. U efikasnost sistema VULCAN HDV, koji je inače proizvod renomirane firme Alford Technologies, na licu mjesta mogli su se uvjeriti i pripadnici timova za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava Republičke uprave civilne zaštite.
Pripadnici Jedinice za EOD operacije iz Odjeljenja za javnu sigurnost Odsjeka civilne zaštite Brčko distrikta BiH su ponosni što posjeduju ovakav sistem za neutralisanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, i pokazali su zadovoljstvo što su i ovog puta pozvani od strane Republičke uprave civilne zaštite (uništavanje aviobombe UK, MC, Mk II, 1000 lb na Manjači), i  time dali svoj skromni doprinos prilikom realizacije navedenog zadatka u nadi za još uspješnijom saradnjom u budućnosti, s ciljem stvaranja što sigurnijeg okruženja za sve naše građane.