Uskoro završetak izgradnje glavnog transportnog cjevovoda na potezu fabrika vode Plazulje – vodotoranj Vrankićka

2.12.2015. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić, glavni koordinator Vlade Nenad Kojić i direktor Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“ Admir Nuković posjetili su danas, u pratnji saradnika, trasu gradilišta glavnog transportnog cjevovoda na potezu fabrika vode Plazulje – vodotoranj Vrankićka i uvjerili se u tok radova koji su u završnoj fazi.

Image for news
Istaknuto je da će izgradnja cjevovoda biti okončana za 20 dana, a preostalo je izgraditi još 580 metara cjevovoda od ukupnih 4.079 metara.
Ovom prilikom gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić naglasio je da će realizacijom ovog projekta biti osigurano trajno vodosnabdijevanje stanovnika grada vodom za piće, na šta se čeka više od 20 godina.
„Bez obzira na probleme koji su se pojavljivali u tumačenju projektne dokumentacije i načina izvođenja radova, JP „Komunalno Brčko“ je uspjelo sustići sve rokove koji su propisani ugovorom i nadam se da ćemo postojeće probleme na adekvatan način riješiti i da ćemo za par sedmica moći svjedočiti završetku ovih radova. Na izgradnji ovog transportnog cjevovoda se čeka više od 20 godina i bio je često predmet javnih kritika i polemika. Drago mi je da sam kao gradonačelnik Distrikta uspio osigurati sredstva“, izjavio je gradonačelnik Domić.
„Predstoji nam još mnogo radova predviđenih ovim projektom, prije svega izgradnja novog cjevovoda Plazulje – Potočari, kao i povezivanje svih seoskih mjesnih zajednica u jedinstven sistem kako bi svi stanovnici Brčko distrikta BiH mogli koristiti higijenski ispravnu vodu za piće. Također, postoje još uvijek naseljena mjesta na prostoru Distrikta koja nemaju vodu i snabdijevaju se iz bunara ili arteških bunara i u planu nam je da to riješimo“, dodao je.

2015-12-02-Obilazak_gradilista-transportni_cjevovod-2

Direktor Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“ Admir Nuković podsjetio je da su radovi počeli 13. jula te da će biti okončani u narednih 20 dana.
„Radovi teku utvrđenom dinamikom, a i vrijeme nam odgovara. Nadamo se da ćemo biti spremni da u roku od 20 dana, dakle, 22. decembra izvršimo primopredaju ovih radova. U ponedjeljak ćemo imati probe na postojećoj dionici, na putu od fabrike vode do naselja Mujkići kako bismo izvršili testiranja koja će pokazati kvalitet onoga što smo uradili na terenu“, istakao je Nuković.
Tehnologija i materijali koji se primjenjuju pri izgradnji novog cjevovoda su vrhunskog kvaliteta, s garancijom od 50 godina, a daktilne cijevi profila 500 mm mogu propustiti i do 250 l/s, što je skoro dvostruko više od maksimalnog kapaciteta postojećeg potisnog cjevovoda.
Za ovaj kapitalni projekat iz budžetskih sredstava Vlada Brčko distrikta BiH izdvojila je oko tri miliona konvertibilnih maraka.
2015-12-02-Obilazak_gradilista-transportni_cjevovod-1