Odjeljenje za javnu sigurnost namjerava formirati mješovitu jedinicu za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH

25.11.2015. Na osnovu ukazane potrebe, na osnovu rezultata dvogodišnje saradnje Odjeljenja za javnu sigurnost i nevladinog sektora u oblasti zaštite i spašavanja i na osnovu obaveza proisteklih iz Okvirnog zakona o zaštiti i spašavanju BiH, a s ciljem unapređenja sistema zaštite i spašavanja na viši nivo, Odjeljenje za javnu sigurnost u saradnji s nevladinim sektorom ima namjeru formirati mješovitu jedinicu za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH.

Image for news
S tim u vezi izvršena je smotra dijela ljudstva, opreme, tehnike i vozila koja su korištena u prošlogodišnjim poplavama i koja su na raspolaganju za sve buduće akcije zaštite i spašavanja.
Namjera nam je uspješnu saradnju nastaviti, institucionalno osnažiti i u logističkom smislu unaprijediti, kako bismo spremno i što efikasnije odgovorili na izazove prirode u slučaju prirodnih ili drugih nepogoda, a sve s ciljem podizanja nivoa sigurnosti stanovništva i materijalnih dobara.
2015-11-25-Formiranje_mjesovite-jedinice_za_ZiS_BD_BiH-1
Također, cilj nam je pružiti pomoć u vanrednim situacijama susjednim općinama, entitetima i angažovati se na državnom nivou u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH, a u skorije vrijeme eventualno uzeti učešća u međunarodnim misijama pomoći u slučaju prirodnih katastrofa i drugih nesreća.
Sve pobrojano, kao i naredne aktivnosti koje će Odjeljenja za javnu sigurnost u saradnji s nevladinim sektorom preduzimati, afirmisat će Brčko distrikt BiH kao jednu odgovornu lokalnu zajednicu, a eventualni angažman unutar BiH i u međunarodnim misijama bio bi pozitivan primjer.
Na fotografijama je prikazan dio ljudstva, opreme, tehnike i vozila koja su na raspolaganju Vladi Brčko distrikta BiH / Odjeljenju za javnu sigurnost za eventualne aktivnosti zaštite i spašavanja.
 
Odjeljenje za javnu sigurnost