Radni sastanak sa NVO „Otvorena mreža“ na temu pružanja podrške iz oblasti promovisanja i zaštite ljudskih prava

13.11.2015. Zamjenik gradonačelnika Esed Kadrić, šefica Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH dr. Anđa Nikolić i direktorica Fonda zdravstvenog osiguranja Aleksandra Tučić razgovarali su danas u Brčkom s direktorom nevladine organizacije „Otvorena mreža“ BiH Almirom Čehajićem Batkom na temu transplantacije bubrega za osobe iz Brčko distrikta BiH koje nemaju srodnog donora.

Image for news
2015-11-13-Otvorena_mreza-3

Na sastanku u Gradskoj vijećnici istaknuto je da je nevladina organizacija „Otvorena mreža“ realizovala niz uspješnih projekata s ciljem podizanja svijesti bh. društva o aktuelnim socijalnim, ekonomskim, kulturološkim, i drugim problemima, kao i s ciljem aktivnog doprinosa pozitivnim promjenama u različitim oblastima, prije svega u oblasti zdravstva u BiH.

Dr. Anđa Nikolić napomenula je nakon sastanka da se ova nevladina organizacija već dosta dugo bavi humanitarnim radom.

2015-11-13-Otvorena_mreza-4
„Na današnjem sastanku razriješili smo čitav niz pitanja, počevši od onih finansijske prirode, kako bi naši pacijenti mogli da se stave na nacionalne liste čekanja u inostranstvu, odnosno u Francuskoj i Španiji. Najprije moramo napraviti našu listu čekanja i vidjeti koji su to pacijenti kod kojih je moguće uraditi transplantaciju i tu listu bismo onda dostavili „Otvorenoj mreži“ koja bi putem svojih ugovora dostavila zemljama u inostranstvu. Još jedan od početnih koraka koje moramo napraviti jeste da formiramo stručni tim koji će sve pacijente pregledati, uraditi potrebne analize i uspostaviti indikaciju za transplantaciju“, kazala je šefica resornog odjeljenja ističući da još uvijek postoje izvjesne nedorečenosti na kojima će se raditi u narednom periodu.
2015-11-13-Otvorena_mreza-1
U izjavi za medije Almir Čehajić Batko potvrdio je da „Otvorena mreža“ može da ponudi mogućnost transplantiranja po pet puta nižim cijenama nego što je slučaj na eminentnim evropskim klinikama, kao i edukaciju ovdašnjih ljekara u jednom od svjetskih centara i besplatnu transplantaciju u slučaju da se radi o djetetu. Prema njegovim riječima cilj današnjeg razgovara i narednih aktivnosti jeste da se takve operacije omoguće i počnu raditi i na našim bh. klinikama.
„Sistemsko rješavanje problema unutar BiH treba biti zvijezda vodilja, kako bi se pomoglo svim našim transplantacijskim centrima. Protiv ove priče mogu biti samo oni koji vode dijalizne centre”, izjavio je Almir Čehajić Batko.
Prvog decembra planirano je održavanje ministarske konferencije za zdravstvo gdje će biti izloženi planovi „Otvorene mreže“, a do tada Vlada Brčko distrikta BiH treba donijeti određene akte i provesti neophodne radnje u ovom procesu, također je zaključeno nakon prvog sastanka.