Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić boravio u službenoj posjeti Brčko distriktu BiH

9.11.2015. Prilikom službene posjete Distriktu zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen  Bosić razgovarao je s gradonačelnikom Brčko distrikta BiH dr. Antom Domićem o aktuelnoj političkoj situaciji.

Image for news

„Bila mi je čast i zadovoljstvo da razgovaram s gospodinom Bosićem, koji je jedini poslanik u državnom parlamentu s ovog prostora, te postoji dosta oblasti u kojima može pomoći. Nedavno smo dogovorili sastanak koji smatramo samo uvodnim u smislu daljnje koordinacije u državnim institucijama o tome kako pripaziti na Brčko distrikt BiH s obzirom na to da je Brčko distrikt BiH pod suverenitetom BiH“, poručio je nakon sastanka u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Domić, dodajući da je također razgovarano i o lokalnim planovima razvoja i investicijama koje su nužne kako bi se podigao standard građana na viši nivo, te o novom izbornom zakonu.
2015-11-09-Posjeta_Mladen_Bosic-1
„Brčko distrikt BiH je u zadnje vrijeme opterećen određenim nejasnoćama što se tiče glasanja, naročito za opće izbore, i o tome se mora povesti računa tokom izrade novog zakona“, rekao je dr. Domić.
Neizbježna tema bila su također pitanja koja se tiču načina funkcionisanja institucija Brčko distrikta BiH, saradnje izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, i borbe protiv korupcije i nepotizma u svim institucijama.
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić naglasio je da je stabilna politička situacija u Distriktu veoma važna za sve u BiH, a ne samo za građane Distrikta.
2015-11-09-Posjeta_Mladen_Bosic-3
„Moramo sve uraditi da se stabilizira politička situacija u Brčko distriktu BiH jer je to izuzetno važno za cijelu BiH“, rekao je u izjavi za novinare i naglasio da su političke  konfrontacije i blokada vlasti „zasnovani na nedorečenosti Statuta Distrikta koji je nametnula supervizija za Brčko“.
Zaključeno je i da se treba naći način za brzi ekonomski razvoj Distrikta
te da lokalna i državna vlast moraju čvršće sarađivati u vezi sa svim pitanjima u skladu s ustavnom pozicijom i interesima građana Brčko distrikta BiH.