Nastavak saradnje s predstavnicima Vlade pokrajine Štajerska iz Austrije: ponuđene profesionalne obuke za brčanske vatrogasce

31.8.2015. Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH Uroš Vojnović potvrdio je nakon posljednjeg boravka u Lebringu da su s predstavnicima Vlade pokrajine Štajerska iz Austrije dogovoreni konkretni zaključci u oblasti razvoja vatrogastva i civilne zaštite na prostoru Brčko distrikta BiH u predstojećem periodu.

Image for news

Podsjećajući na dobru saradnju iz proteklog perioda za vrijeme elementarnih nepogoda – klizišta te na veliku tradiciju tamošnjih dobrovoljnih vatrogasnih društava Vojnović je istakao da je nakon posljednje posjete iskazana njihova spremnost da prime brčanske vatrogasce s  kojima bi uradili određene obuke pojedinih elemenata ili čak čitave module obuke koji se naprimjer tiču hemijskih požara i sl.
"U namjeri da pomognu u razvoju dobrovoljnih vatrogasnih društava dogovor je da u aprilu ili maju 2016. godine grupa iz profesionalne vatrogasne jedinice Brčko ode na obuku u Lebring u austrijskoj saveznoj pokrajini Štajerskoj, a poseban akcenat stavljen je na učešće mladih u dobrovoljnom društvu. Ponudili su nam i obuku iz oblasti civilne zaštite kao i da 15. i 16. jula 2016. grupa mladih od 12 do 16 godina budu gosti na internacionalnim vatrogasnim igrama u Lebringu", naznačio je Vojnović, dodajući da je predstavnik Vlade Štajerske Rudolf Hornich ponudio i dvomjesečnu specijalnu obuku za geologa iz Brčkog koja će također biti realizovana.

2015-08-28-Austrija_obuke-2