91. redovno zasjedanje Vlade Brčko distrikta BiH: usvojena Odluka o sedmoj emisiji obveznica za izmirenje računa stare devizne štednje

19.8.2015. Na redovnom zasjedanju Vlada Brčko distrikta BiH donijela je Odluku o sedmoj emisiji obveznica Brčko distrikta BiH za izmirenje obaveza na osnovu verifikovanih računa stare devizne štednje.

Image for news
Direktor Direkcije za finansije Distrikta Mato Lučić precizirao je da se radi o emisiji obveznica u  iznosu od oko milion maraka kako bi se u skladu sa zakonom završile obaveze po osnovu stare devizne štednje koje prestaju 31. marta iduće godine.
2015-08-19-91_RSV-Mato_Lucic
„Ove godine isplaćuje se oko 12 miliona maraka koje će biti doznačene starim deviznim štedišama 7. oktobra tekuće godine“, kazao je Lučić dodajući da je Brčko distrikt BiH do sada ispunjavao sve svoje zakonske obaveze po ovom osnovu, koje ukupno iznose oko 80 miliona maraka. Također, naznačio je da proces verifikacije ostaje otvoren do kraja 2015. godine.
Na prijedlog Direkcije za finansije Vlada Distrikta donijela je Odluku o odobravanju Smjernica za izradu izmjena Odluke o uplatnim računima prihoda budžeta i fondova Brčko distrikta BiH, načinu uplaćivanja tih prihoda i načinu i rokovima izvještavanja korisnika prihoda.
Na 91. redovnoj sjednici Vlada Brčko distrikta BiH donijela je Odluku o kriterijima i proceduri za utvrđivanje prava i visine sredstava za dodjelu jednokratne pomoći za rješavanje socijalnog statusa radnika koji su radili u ODP „Interpletu“, Brčko.
Šefica Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge dr. Anđa Nikolić izjavila je da su za ove namjene u Budžetu Brčko distrikta BiH predviđena sredstva u iznosu od 450 hiljada maraka.
2015-08-19-91_RSV-Andja_Nikolic
„Glavni kriterij je sudsko rješenje o njihovom potraživanju i, na osnovu visine iznosa koji je sud odredio, mi smo prošle godine isplatili 50 posto sredstava, koliko ćemo isplatiti i ove godine, i svi koji dobiju ovu jednokratnu pomoć zaključit će ugovor s gradonačelnikom u kojem će biti definisano da su na ovaj način izmirena njihova potraživanja na osnovu sudskih presuda“, objasnila je Anđa Nikolić.
Prema njenim riječima ovaj prijedlog bit će dostavljen na usvajanje Skupštini Brčko distrikta BiH, a nakon toga slijedi javni poziv kada će biti utvrđene i tačne visine i formirane konačne liste korisnika ovih sredstava.
Usvojeni su izvodi iz tonskih zapisa s 90. redovne, 87. vanredne i 5. tematske sjednice Vlade Brčko distrikta BiH.
Danas je, također, započeto razmatranje Prijedloga odluke o utvrđivanju javnog interesa (dodjela poslovnog prostora na korištenje, bez naknade, organizaciji Udruženje građana „Nogometni/fudbalski savez Brčko distrikta BiH“, Brčko) na prijedlog Ureda za upravljanje javnom imovinom. Preostale tačke dnevnog reda s 91. redovne sjednice bit će razmatrane na nastavku zasjedanja koji je zakazan za petak, 21. augusta 2015. godine u Gradskoj vijećnici s početkom u 8.00 sati.