Drugi nastavak 88. redovne sjednice Vlade – razmatran Pravilnik o podsticajima i Nacrt Zakona o poslovnim zonama u Brčko distriktu BiH


1.7.2015. Na današnjem zasjedanju članovi Vlade Brčko distrikta BiH razmatrali su Pravilnik o podsticajima u poljoprivredi za tekuću godinu i Nacrt Zakona o poslovnim zonama u Brčko distriktu BiH o čemu će rasprava biti nastavljena i na sutrašnjem zasjedanju koje je zakazano za 8.00 sati u Gradskoj vijećnici.




Image for news
Odgovarajući na pitanja novinara na današnjoj konferenciji dr. Anto Domić je izjavio da je radna grupa na prijedlog gradonačelnika Brčko distrikta BiH sačinila Prijedlog Zakona o industrijskim zonama kojim bi se u zakonske okvire dovelo pitanje industrijskih zona.
„Tražio sam da se uspostavi novi, drugačiji pristup industrijskim zonama s ciljem podsticanja investicija na području Brčko distrikta BiH. Postoje izvjesni načelni strahovi šta će biti ako bude, koliko će nas nešto koštati i tome slično. Moje lično mišljenje je da smo u situaciji da moramo napraviti takvo stanje gdje će investicije krenuti, da bismo stvorili povoljniju klimu da ljudi ostaju na ovim prostorima“, naglasio je dr. Domić.

2015-07-01-88_nastavak_redovne_sjednice_Vlade-Anto_Domic
U vezi s pitanjima koja se tiču novog pravilnika o podsticajima i današnjih nenajavljenih protesta poljoprivrednika, gradonačelnik je, pored ostalog, izjavio: ''Istina je da su neki članovi oba nivoa vlasti obećali poljoprivrednicima ono što oni traže, ali je istina i da ima puno nepravilnosti u raspodjeli sredstava podsticaja. Zato su krivi službenici koje mi istražujemo, a u tom poslu ne možemo biti uspješni bez saradnje s poljoprivrednicima. Dug za podsticaje bit će isplaćen, a novim pravilnikom moramo osigurati drugačiji način korištenja ovih sredstava i kontrolu jer je to u obostranom interesu''. Pritom je naglasio da je za podsticaje u poljoprivredi ove godine planirano 7,5 miliona KM.
2015-07-01-88_nastavak_redovne_sjednice_Vlade-Adnan_Pasalic

„Jedina izmjena u novom pravilniku se odnosi na kontrolu trošenja budžetskih sredstava za podsticaje u ovoj godini, a s obzirom da je prisutno više modela, dogovoreno je da se sutra ujutro ponovo otvori rasprava i postigne puna saglasnost Vlade“, dodao je šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH Adnan Pašalić.

Pašalić je, također, naznačio da se želi postići bolja kontrola dodijeljenih sredstava iz budžeta te adekvatna raspodjela podsticaja, koji zajedno sa zaostalim podsticajima iz prošle godine iznose 12.000.000 konvertibilnih maraka.

Vlada Brčko distrikta BiH, na drugom nastavku 88. redovne sjednice, primila je k znanju Informaciju o sticanju bez naknade (poklon) nekretnine označene kao katastarska čestica broj: 553/24, katastarska oblast Donji Rahić, kao i Informaciju u vezi s raspolaganjem imovine Brčko distrikta BiH specijalnom pogodbom.