Ambasadorica Cormack boravila u Brčko distriktu BiH: potpisan Memorandum o razumijevanju za izvođenje USAID-ovog Projekta reforme fiskalnog sektora u BiH

14.5.2015. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Njena ekselencija Maureen E. Cormack potpisali su danas u Gradskoj vijećnici Memorandum o razumijevanju za izvođenje USAID-ovog Projekta reforme fiskalnog sektora u BiH s ciljem pružanja pomoći institucijama u provođenju reformi.





Image for news
2015-05-14-Posjeta_Ambasadorke_Cormack-6

„Ovaj memorandum je potpisan s ciljem realiziranja vrlo važnog projekta na uspostavljanju fiskalne discipline i adekvatnih fiskalnih poslova i radnji koji će Distrikt uvesti u takvo stanje da ima adekvatan registar fiskalnih i parafiskalnih nameta, kao i da u saradnji s drugim sredinama vlasti imamo protok informacija koje su vrlo važne“, izjavio je gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.

„Nadam se da će dokument koji smo danas potpisali samo dodatno ojačati veze koje imamo i da će pomoći daljnje jačanje Brčko distrikta BiH“, dodala je Njena ekselencija ambasadorica Cormack te pohvalila Brčko distrikt BiH zbog preuzimanja ovog naizgled tehničkog koraka, koji će doprinijeti većem ekonomskom razvoju u budućnosti.

2015-05-14-Posjeta_Ambasadorke_Cormack-2

USAID-ov Projekat reforme fiskalnog sektora u BiH uspostavit će registar parafiskalnih nameta kako bi pomogli firmama da se upoznaju sa svim nadoknadama i uspostave sistematski pristup temeljnom pregledu i pojednostavljenju naknada i taksi, čiji će uticaj biti osjetan izravno na budžetu. Eliminacija određenih parafiskalnih naknada olakšat će poslovanje privatnog sektora, smanjiti korupciju i ojačati transparentnost poslovanja.

Gradonačelnik Domić je ovom prilikom zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama i američkom narodu koji nesebično u proteklih skoro 20 godina pomaže Brčko distriktu BiH kroz proces uspostave pomirenja među narodima u izgradnji institucija Brčko distrikta BiH, kao i realiziranju mnoštva projekata u procesu izgradnje kuća porušenih tokom rata, izgradnje infrastrukture, ali i jačanja institucionalnih kapaciteta.

2015-05-14-Posjeta_Ambasadorke_Cormack-5

Petogodišnji FAR projekt, čija je vrijednost 4,9 miliona dolara, predviđa pomoć i vrlo usku saradnju s institucijama Brčko distrikta BiH na unapređenju upravljanja javnim dugom, pomoć u reformi fiskalne opterećenosti privrede, kao i unapređenja fiskalne koordinacije i obuke iz mikrosimulacijskog i ekonometrijskog modeliranja. Pojačat će se i kapaciteti Fiskalnog vijeća na državnom nivou te analitičke jedinice ministarstava finansija u dva entiteta i Brčko distriktu BiH.

Na ovom događaju također su prisustvovali izvršni direktor operacija USAD-a Thomas Rojas kao i predstavnici Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH Mato Lučić i Osman Osmanović te glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Nenad Kojić.

2015-05-14-Posjeta_Ambasadorke_Cormack-1