Potpisan Sporazum o saradnji sa Evropskim pokretom na implementaciji projekta „Dan Evrope u Bosni i Hercegovini“

30.4.2015. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić i predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo potpisali su danas u Gradskoj vijećnici Sporazum o saradnji na implementaciji projekta „Dan Evrope u Bosni i Hercegovini 2015“ koji će nizom sadržaja u maju  tekuće godine biti obilježen u Brčko distriktu BiH.




Image for news

"To je vrlo važan događaj za nas jer će se kroz čitav niz manifestacija na prostoru Brčko distrikta BiH koje se odnose na cijelu BiH promovisati vrijednosti Evropske unije i sve ono što bismo kao lokalna zajednica koja je dio BiH morali znati ili što ćemo naučiti i kroz šta ćemo proći na putu ka Evropskoj uniji", rekao je u izjavi gradonačelnik Domić.

On ističe da je prihvatio da Distrikt bude suorganizator čitave manifestacije s ciljem promocije evropskih vrijednosti i pozicije Brčko distrikta BiH u sklopu Bosne i Hercegovine kao jedne vrlo važne zajednice.

2015-04-30-Potpisivanje_sporazuma_EU_Pokret-2

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo iskazao je zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma o partnerstvu s gradonačelnikom i Vladom Brčko distrikta BiH.

"Evropski pokret u BiH već deset godina obilježava Dan Evrope, a ove godine nam je posebno zadovoljstvo i čast što će prvi put Brčko biti domaćin ovakve manifestacije kao pozitivan primjer za BiH i pokazatelj da se i u izuzetno teškim uslovima, koji vladaju i ovdje kao i u cijeloj BiH, može uspješno djelovati u interesu svih građana i naroda koji žive na ovom prostoru. Od maja do decembra u sklopu Dana Evrope bit će realizovano više kulturno-sportskih sadržaja, a centralni dio je svečana akademija kojoj će prisustvovati brojni bosanskohercegovački i evropski zvaničnici", dodao je Praštalo.

On je naglasio da se u sklopu proslave Dana Evrope zaslužnim pojedincima i lokalnim zajednicama dodjeljuju i odgovarajuća priznanja, a ove godine titulu najevropljanina ponijet će novinar Zekerijah Smajić porijeklom iz Brčkog.

2015-04-30-Potpisivanje_sporazuma_EU_Pokret-4