Posjeta ambasadora Švicarske Konfederacije u BiH deminerskom radilištu Norveške narodne pomoći u Donjem Rahiću


28.4.2015. Ambasador Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini, Njegova ekselencija Heinrich Maurer sa saradnicima posjetio je danas Donji Rahić kod Brčkog, gdje Norveška narodna pomoć provodi aktivnosti deminiranja u 2015. godini. Obilasku terena prisustvovali su i Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH, te Uroš Vojnović, šef Vladinog Odjeljenja za javnu sigurnost.





Image for news

2015-04-28-Posjeta_Svajcarskog_ambasadora-5

"U 2015. godini planirano je deminiranje preko 300 hiljada kvadratnih metara u Donjem Rahiću, što je Vlada Distrikta odredila kao prioritet za deminiranje, a Vlada Švicarske je većim dijelom osigurala sredstva. Zahvalni smo ambasadoru Švicarske u BiH i cijenim da ćemo imati mnogostruku pomoć od aktivnosti koje se ovdje provode, od toga da će se ljudi osjećati sigurnije, vratiti se na ovo područje, do toga da mogu obrađivati svoje poljoprivredne površine", izjavio je zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Esed Kadrić.

2015-04-28-Posjeta_Svajcarskog_ambasadora-4

2015-04-28-Posjeta_Svajcarskog_ambasadora-7

Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Uroš Vojnović je istakao da je Vlada Distrikta, zajedno sa donatorima do ove godine uspjela deminirati više od 30 miliona od ukupno 54 miliona kvadratnih metara sumnjivih površina.

Ambasador Maurer je naglasio da je za proces deminiranja, koji je dugotrajan posao, Bosni i Hercegovini neophodna finansijska i svaka druga pomoć evropskih zemalja.

2015-04-28-Posjeta_Svajcarskog_ambasadora-1
Vlada Švicarske do sada je već finansirala deminiranje više od 500 hiljada  kvadratnih metara u naseljima Ulice, Bukovac, Gornji Vukšić i Laništa. Naime, Norveška narodna pomoć kontinuirano provodi aktivnosti humanitarnog deminiranja od 2004. godine, a do sada je na području Brčko distrikta BiH deminirano preko 7 miliona kvadratnih metara u 11 lokalnih zajednica. Humanitarno deminiranje je omogućeno sredstvima koja su osigurale Vlada Kraljevine Norveške, Vlada Savezne Republike Njemačke, Vlada Švicarske i Vlada Brčko distrikta BiH.

2015-04-28-Posjeta_Svajcarskog_ambasadora-6