Upriličena konferencija za medije povodom otvaranja međunarodnog simpozija „Sedmi dani BHAAAS-a“ u Brčkom

22.4.2015. - Sedmi dani BHAAAS-a okupit će preko hiljadu domaćih i međunarodnih učesnika, na simpoziju koji će se ove godine održati u Brčkom od 22. do 26. aprila, najavljeno je na press konferenciji u prostorijama Gradske vijećnice.





Image for news
Ovaj jedinstveni događaj medicinskih, tehničkih i društvenih nauka, pruža mogućnost besplatne edukacije, umrežavanja i razmjene iskustava između studenata medicine i medicinskih radnika, profesora i ostalih učesnika iz obrazovnih i naučno-istraživačkih institucija.

„BHAAAS je internacionalna konferencija koju organizujemo već sedmi put zaredom, s ciljem promocije intelektualne raznolikosti između profesora i stručnjaka bosanskohercegovačke dijaspore i domaćih i regionalnih stručnjaka. Mi vjerujemo da je razmjena znanja najveće bogatstvo i zbog toga pozivamo sve zainteresovane za spomenute oblasti da nam se pridruže. Zahvaljujem se našim partnerima u projektu, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, organizaciji EDUS i Brčko distriktu BiH“, izjavio je dr. Esad Boškailo, predsjednik BHAAAS-a.

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Esed Kadrić izrazio je zadovoljstvo što je Brčko distrikt BiH u prilici da na izvjestan način pripomogne organizaciju ovog referentnog simpozija. "Velika nam je čast što smo ovogodišnji domaćini. Hvala organizatoru koji je prepoznao Brčko distrikt BiH kao dostojnog partnera da upriliči međunarodni skup o medicinskim i tehničkim dostignućima iz nauke i umjetnosti savremenog doba. Učinit ćemo sve da se u našem gradu ugodno osjećate, da ponesete lijepe uspomene i sjećanja na posjetu ovoj lokalnoj zajednici", rekao je Kadrić.

"Naišli smo na odlične saradnike u Brčkom s kojim smo uspjeli organizovati jedan od najvećih naučnih skupova u Bosni i Hercegovini", dodala je potpredsjednica BHAAAS-a dr. Nirvana Pištoljević. Istakla je da će u naredna četiri dana u Brčkom boraviti oko 250 predavača iz cijeloga svijeta: Amerike, Kanade, Australije, Kine, Norveške, Njemačke te drugih zemalja Evrope. "S četiri kontinenta okupljamo naučnike koji dolaze da predaju, a sva predavanja su besplatna i otvorena za javnost", kazala je dr. Nirvana Pištoljević te naglasila da je cilj podjela znanja.

Sedme dane BHAAAS-a s početkom u 19.00 sati u prostorijama Hotela "Jelena" svečano će otvoriti predstavnik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Esad Boškailo, predsjednik BHAAAS-a, i dr. Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Neki od medicinskih simpozija će se odnositi na neurologiju i spiralnu hirurgiju, onkologiju, porodičnu medicinu, pedijatriju, kardiologiju, traumatologiju, dok će se tehnički simpozij fokusirati na oblast elektroenergetike, informacionih tehnologija, mašinstva, kompleksnih sistema i biomedicinskog inženjeringa.

Bosanskohercegovačko-američka akademija nauka i umjetnosti – BHAAAS (Bosnian-Herzegovinian American Academy of Arts and Sciences) je neprofitna organizacija koja okuplja 235 registrovanih članova, istaknutih naučnika i umjetnika porijeklom iz BiH, koji žive u Sjevernoj Americi.