Brčko distrikt BiH i Trebinje zajedničkim snagama u borbi za potraživanja koja su deponovana u Bobar banci


16.4.2015. Gradonačelnik Grada Trebinje Slavko Vučurević i direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH Mato Lučić sastali su se danas radi koordinacije zajedničkog nastupa ove dvije lokalne zajednice te su predstavnicima medija u Brčkom najavili da će se pred istražnim i sudskim organima u BiH, kao i pred međunarodnim institucijama, zajednički boriti za potraživanja građana Trebinja i Brčkog koja su ostala "zarobljena" u Bobar banci.





Image for news
Istaknuto je da je stečajni upravnik priznao potraživanja Brčko distrikta BiH od 20,4 miliona konvertibilnih maraka i Grada Trebinja od 5,4  miliona.

"Svakodnevno kontaktiramo te nastojimo preduzeti određene mjere i radnje kako bismo došli do toga da se proces započne odvijati u našu korist. Oba grada su tužila banku za izgubljena potraživanja i o svemu obavijestili tužilaštva BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH, te više međunarodnih institucija", potvrdili su Vučurević i Lučić u izjavi za novinare u prostorijama Gradske vijećnice Brčko distrikta BiH.

"Zajedničkim aktivnostima pokušavamo pronaći pravdu, odnosno zaštititi sredstva građana Brčko distrikta BiH i građana Trebinja te pokrenuti proces utvrđivanja odgovornosti i vraćanja novca koji je nezakonito i, praktično,  nasilno oduzet. Po nama je to organizovan čin, a iznad svega stoji činjenica da neko mora namiriti novac građana Brčko distrikta BiH i Grada Trebinja, kao i svih deponenata Bobar banke. To se mora uraditi. Međutim, očito je da ni Specijalno tužilaštvo ni Vlada Republike Srpske, kao ni Agencija za bankarstvo, nisu spremni za taj vid rasprave i vođenja procesa“, dodao je u izjavi Slavko Vučurević, gradonačelnik Grada Trebinje.


On je naglasio da je to pitanje političke volje i hrabrosti da se ispita šta se dogodilo sa 283 miliona maraka, a zatim u skladu sa zakonima preduzmu adekvatne mjere. "Naš cilj je da Brčko distrikt BiH i Trebinje imaju jedinstven stav, jedinstvenu tužbu kojom ćemo pokušati zaštiti ono što je naše", zaključio je Vučurević.