U organizaciji Odjeljenja za obrazovanje upriličen sastanak relevantnih faktora za sigurnost u saobraćaju na području Brčko distrikta BiH

10.6.2011. Predstavnici Policije, Inspektorata, Odjeljenja za javne poslove, Odjeljenja za javni registar i Savjeta za sigurnost saobraćaja Brčko distrikta BiH održali su sastanak o temi neophodnosti poboljšanja sigurnosti saobraćaja na putevima u distriktu.



Image for news
Sastanak je organizovalo Odjeljenje za obrazovanje, koje je nadležno, između ostalog, i za polaganje vozačkih ispita. Šef Odjeljenja za obrazovanje Rizo Čivić je rekao da je bilo neophodno održati jedan ovakav sastanak, da bi se iznašle mogućnosti za povećanje sigurnosti u saobraćaju na putevima Brčko distrikta s ciljem smanjenja štetnih posljedica i trenda s početka ove godine, koji bilježi povećan broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom. On je istakao da je potrebno donijeti i akcioni plan s konkretnim mjerama koje će biti poduzete u narednom periodu da bi se ovaj trend smanjio.
Šef Policije Brčko distrikta Goran Lujić je pohvalio inicijativu za sazivanje ovog sastanka i rekao da je potreban jedan sistematizovan pristup u rješavanju pojava koje dovode do ugrožavanja sigurnosti saobraćaja. On je istakao da se u distriktu bilježi trend smanjenja saobraćajnih nezgoda, ali se povećao broj saobraćajnih nesreća sa smrtno stradalim licima te se stoga u tom smislu mora djelovati na otklanjanju uzroka ovakvog stanja. Lujić je kao neophodne mjere naveo kontrolu učesnika u saobraćaju, njihovo upućivanje na ljekarske preglede i isključivanje iz saobraćaja u slučajevima kada su pod uticajem opojnih droga, alkohola i dr. opojnih supstanci, te sankcionisanje počinilaca saobraćajnih prekršaja, kao i edukacija o saobraćajnim propisima. On je naglasio i važnost poboljšanja saobraćajne infrastrukture i stanja na putevima kao značajnu mjeru za unaprjeđenje sigurnosti u saobraćaju i dodao podatak da dnevno drumovima Brčko distrikta prođe oko 52.000 vozila, što znatno opterećuje saobraćajnice. Policija u ovom cilju planira nabavku tehničke opreme za praćenje odvijanja saobraćaja, pojačane školske saobraćajne kontrole i inicijativu za izmjenu režima rada ugostiteljskih objekata, zaključio je Lujić.
Stevo Stević, predsjednik Savjeta za sigurnost saobraćaja Brčko distrikta, govorio je o potrebi analize saobraćajnih nesreća i otklanjanju uzroka. On je naglasio i da je važno da se građani upoznaju sa pasivnim elementima zaštite u saobraćaju, kao što je upotreba pojaseva, zaštitnog odijela i kaciga za motocikliste. Uloga Savjeta jeste da predlaže Vladi distrikta kao svom osnivaču mjere koje je potrebno poduzeti na unaprjeđenju sigurnosti u saobraćaju, što će postojeći saziv ovog tijela činiti i ubuduće dok se ne izabere novi, istakao je Stević.