Uručena nagrada za najbolji literarni rad na temu međusobne tolerancije i sprečavanja govora mržnje

12.12.2014. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić održao je danas sastanak s predstavnicima OSCE-a u Brčkom i članovima mreže "Promoviši pozitivno" i "No hate" tim, koji su prezentovali takmičarski projekat za literarni rad, dok je učesnici koja je odnijela pobjedu uručen prigodan poklon – tablet uređaj.

Image for news
Brčko distrikt BiH, kao složeno multietničko društvo, pod uticajem je savremenih trendova koji se ne mogu zaobići, pojasnio je dr. Domić, dodajući da je prošlost na ovim prostorima stvorila potrebu da se na sistemski način pristupi suzbijanju govora mržnje i netolerancije po bilo kojem osnovu.
"OSCE i nevladin sektor, potpomognuti Vladom Brčko distrikta BiH, uključili su se u ovaj program, pored mladih ljudi koji su odradili značajan posao šireći pozitivnu energiju u duhu međusobnog uvažavanja, razumijevanja i tolerancije, a sve s ciljem sprečavanja konfliktnih situacija i širenja govora mržnje", istakao je gradonačelnik Domić.
Prema njegovim riječima, sada predstoji vrlo zahtjevan posao, ali ukoliko se uspostavi širok front djelovanja onda će takvih pojava sigurno biti manje.
Dobitnica nagrade Jelena Đurić, učenica Poljoprivredno-medicinske škole u Brčkom, smatra da je javni poziv upućen od Omladinskog centra "Vermont" od velikog značaja za suzbijanje predrasuda u ovoj lokalnoj zajednici.
"Prvo službeno priznanje dobila sam za literarni rad koji govori o tome da trebamo slušati pjesmu ljubavi i radosti te širiti ruke prijateljstvu i slušati riječi sreće", poručila je ponosna autorica dodajući da je od izuzetne važnosti podsticati mlade pisce koji se trude istaknuti.

2014-12-12-Sastanak_povodom_dodjele_priznanja_za_literarni_rad_o_govoru_mrznje-2

Šefica Pododjeljenja za podršku MZ, UG i NVO pri Odjeljenju za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Anica Radić-Savić navela je da se Brčko distrikt BiH u saradnji s misijom OSCE-a pridružio drugim sredinama BiH u jačanju kohezije zajednice. Napomenula je da je radna grupa koja je okupila predstavnike civilnog društva, mjesnih i vjerskih zajednica te državnih službenika sačinila akcioni plan koji bi uskoro mogao biti razmatran na sjednici Vlade.
Radić-Savić ističe da je u akcionom planu sadržan prijedlog da se u 2015. godini, kroz proces grantova nevladinog sektora, jedan dio sredstava izdvoji za one nevladine organizacije koje ponude dobre projektne ideje.

2014-12-12-Sastanak_povodom_dodjele_priznanja_za_literarni_rad_o_govoru_mrznje-3