Gradonačelnik posjetio Vučilovac, Krepšić i Vukšić po okončanju glavne faze izvođenja radova na gravitacijskoj ustavi

17.11.2014. Nekoliko mjeseci nakon poplava, gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić, zajedno sa šefom Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH Dževdetom Šahovićem, obišao je područje Vučilovca gdje je okončana glavna faza radova na gravitacijskoj ustavi, a potom je boravio u Krepšiću i Vukšiću, kao i lokacijama gdje su završeni ili još uvijek traju radovi na čišćenju korita rijeka i vodotoka, te sanaciji vodoprivrednih objekata.

Image for news

2014-11-17-Obilazak_Krepsica_i_vucilovca-1

"U prilici sam da obiđem neka od najkritičnijih mjesta na prostoru Brčko distrikta BiH gdje su tokom poplava načinjena značajna oštećenja na vodnim objektima. Jedan od vodnih objekata koji je apsolutno stradao je gravitacijska ustava u Vučilovcu koja nam je napravila dosta muke i problema u smislu zaštite od ponovljenog potapanja ovog prostora. S druge strane saniranje tog vodnog objekta je i finansijski dosta koštalo", kazao je gradonačelnik Domić. Radovi koji su upravo završeni kao i oni koji su još uvijek u toku izvode se jako dobro i kvalitetno što do sada, ističe dr. Domić nije urađeno možda u proteklih 30 ili 40 godina.

Gradonačelnik je dodao da je sada vidljivo da postoji izgrađeni portifikacijski objekat te da isti treba biti opremljen sa čeličnim ustavama koje su u izradi, kako bi spriječili svaku opasnost od ponovljenih poplava i razornih posljedica.

Prema njegovim riječima dosta posla također je urađeno na saniranju vodnih objekata na prostoru Krepšića od spajanja Toliške rijeke sa rijekom Tinjom gdje su iščišćeni kanali Lomnice i Tinje te izgrađeno 800 metara novog nasipa.

"Uvjeren sam da ćemo taj posao nastaviti kroz projekte koje smo već nominovali prema Evropskoj komisiji i Svjetskoj banci i nadam se da ćemo u konačnici taj problem sliva rijeke Tinje, u ovom konkretnom dijelu, razriješiti, a pored toga su kandidovani i projekti za rijeke Brku i Zovičicu.

2014-11-17-Obilazak_Krepsica_i_vucilovca-2

2014-11-17-Obilazak_Krepsica_i_vucilovca-3

2014-11-17-Obilazak_Krepsica_i_vucilovca-4

Za otklanjanje šteta od poplava do sada je investirano oko devet miliona konvertibilnih maraka, računajući sve troškove nastale pri spašavanju ljudi i materijalnih dobara, saniranju oštećene infrastrukture, presijavanju poljoprivrednih površina. Ovaj iznos uključuje i dio sredstava utrošenih za izgradnju gravitacijske ustave, portifikacijskih objekata, nasipa uz rijeke Tinju, Brku, Zovičicu, Rašljansku i Maočku rijeku, kao i saniranje lokalnih puteva i mostova.

Dr. Domić je naglasio da je do sada isplaćeno preko osam miliona konvertibilnih maraka u vidu pružanja pomoći stanovnicima Brčko distrikta BiH koji su pretrpjeli štete od poplava na stambenim objektima. Za jednokratne pomoći je isplaćeno oko 2.700.000 KM i oko 5.500.000 KM pomoći za sanaciju objekata.

Gradonačelnik je dalje naveo da je kandidovano puno projekata prema Svjetskoj banci, Evropskoj komisiji, Međunarodnom monetarnom fondu i drugim donatorima. "Odobrena su sredstva od Svjetske banke i projekti načelno, a slijedi faza projektovanja i raspisivanje tendera za nekoliko mostova i uređenja vodotoka. Sredstva koja smo već ranije dobili od MMF-a također se troše na saniranje šteta uz preraspodjelu naših unutrašnjih rezervi kako bismo stanovnicima Brčko distrikta BiH nakon ovih poplava pomogli u što je moguće većoj mjeri, a kada gledam kolika je pomoć u okruženju u odnosu na nas, onda smo stvarno tu jako puno i dali i dajemo i stvarno tu ne štedimo", kazao je u izjavi novinarima gradonačelnik Domić.

"Glavni dio ustave je završen, a po okončanju preostalog dijela posla za oko 45 do 60 dana ona će biti u funkciji", precizirao je šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH Dževdet Šahović.

On je podsjetio da su poplave u augustu mjesecu nanijele ogromnu štetu rijekama u Rašljanima, Islamovcu i Maoči gdje je urađen veliki dio posla u smislu proširenja i čišćenja riječnih korita ističući da za sljedeću godinu treba planirati redovna sredstva kako bi se vodoprivredni objekti održali u funkcionalnom stanju.

2014-11-17-Obilazak_Krepsica_i_vucilovca-5
2014-11-17-Obilazak_Krepsica_i_vucilovca-6
2014-11-17-Obilazak_Krepsica_i_vucilovca-8