Austrijska organizacija Hilfswerk Austria International Distriktu isporučila vrijednu donaciju opreme za spašavanje

5.11.2014. Konferencija za medije u prostorijama Odsjeka za civilnu zaštitu danas je održana povodom primopredaje donacije koju je austrijska humanitarna organizacija Hilfswerk isporučila Odjeljenju za javnu sigurnost i Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta BiH.
 

Image for news
Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Uroš Vojnović je zahvalio na uručenoj donaciji i objasnio da se radi o crpnim pumpama i opremi za spašavanje koja će biti lagerovana u magacine kako bi se u slučaju potrebe moglo odmah reagovati i tako zaštiti ljudske živote i materijalna dobra.
Vojnović je također istakao da je ova donacija nastala kao rezultat saradnje sa različitim međunarodnim organizacijama i ljudima dobre volje koji su željeli da pomognu stanovnicima Brčkog, a bit će od izuzetnog značaja za akciju spašavanja u slučaju elementarnih i drugih nepogoda.
Da je austrijski Hilfswerk već pomogao Distriktu svjedoči i projekat deset stambenih jedinica u EŠ naselju, koji je u fazi izgradnje, a namijenjen je za socijalne kategorije stanovnika i sve  potencijalne aplikante koji budu zadovoljavali kriterije, potvrdio je Rifet Mujanović, šef Vladinog Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja.

2014-11-05-Donacija_Hilfswerk_organizacije-2

Koordinator Hilfswerk Austria Internacional u BiH Željko Halilović je podsjetio da je ova organizacija već duže prisutna u Brčko distriktu BiH. On je istakao da je isporučena donacija  u opremi u vrijednosti  5.000 eura te da je u toku projekat saradnje sa UNDP-om  kroz koji će biti zbrinuto najmanje 100 porodica koje su poplavljene. Također je u izjavi za medije napomenuo da je u pripremi još jedan veoma značajan projekat za populaciju Roma u naselju Prutače.
2014-11-05-Donacija_Hilfswerk_organizacije-1