U okviru petog kruga Bikon šeme održana završna svečana ceremonija proglašenja najboljih lokalnih zajednica u BiH


14.4.2011. Brčko distrikt BiH je i ove godine bio domaćin svečane završne ceremonije proglašenja najboljih lokalnih zajednica u okviru petog kruga Bikon šeme, koja je održana u brčanskom Domu kulture. Prije same ceremonije gradonačelnik Brčko distrikta BiH, dr. Dragan Pajić upriličio je prijem za načelnike općina i gradova koji su u u petom ciklusu ovog projekta dobili nagrade. Tom prilikom gradonačelnik je istakao zadovoljstvo održavanjem ove ceremonije u Brčkom te je izrazio nadu da će distrikt pokazati dobre rezultate u narednom ciklusu u kome će učestvovati u oblasti turizma.

Image for news

Sanja Krunić, projekt menadžer u Savezu opština i gradova Republike Srpske, kazala je da će na ovoj dodjeli ujedno biti i promocija novog, šestog kruga Bikon šeme, odnosno bit će promovisane i predstavljene nove teme Bikon šeme za koje će općine u narednoj godini moći aplicirati. Svake godine se organizuje Bikon šema, a dosadašnji rad obilježilo je širenje prakse. Općine koje su dobile Bikon status su imale priliku svoje najbolje uspjehe podijeliti sa drugim općinama i to je ono sto predstavlja veliko bogastvo ovog projekta, istakla je Kunić.

2011-04-14-Bikon_ceremonija

 

Amir Kupusija, predstavnik Saveza općina i gradova Federacije BiH, projekt menadžer Bikon šeme, istakao je da je razlog njihovog uključenja u ovaj projekt uvjerenje da njihove općine imaju dobre prakse i da ih žele podijeliti sa drugim općinama.

Načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović kazao je da je ovo treći put da općina Tuzla dobija Bikon status. I ovo priznanje mi je posebno drago zbog naših odnosa prema EU i njihovim fondovima, naše organizacije administracije i uspješnosti načina apliciranja pristupnim fondovima EU. Imamo takvu organizacuju u Kabinetu načelnika, ali u i svakoj službi, da stručno pristupamo poslu i do sada smo imali dobre rezultate i u prekograničnoj saradnji sa partnerima iz Italije, Hrvatske i mnogim drugim, istakao je Imamović.

U petom ciklusu Bikon šeme općine i gradovi su se takmičili u oblastima međuopćinske saradnje, položaju i lokalnoj saradnji u jedinicama lokalne samouprave te pripremi i upravljanju projektima Evropske unije. Nagrađene općine su Tuzla, Trnovo, Kostajnica, Bihać i Kakanj te grad Banja Luka.