Slovački stručnjaci upriličili seminar o zbrinjavanju otpada pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BiH

2.3.2011. Dvodnevni seminar o temi „Osnovni principi integrisanog sistema u zbrinjavanju otpada i operacioni ciljevi koje finansira Evropska unija“ otvorio je u Hotelu „Jelena“ gradonačelnik Brčko distrikta BiH Dragan Pajić. On je, pozdravljajući organizatore ovog skupa - slovačku kompaniju „Geosial“, vodeću kompaniju u Centralnoj Evropi u oblasti odlaganja otpada, istakao da je ova tema sa aspekta Brčko distrikta veoma važna i predstavlja kapitalni projekat koji Vlada realizuje. Planirano je uskoro da se pristupi izboru lokacije za odlaganje i preradu otpada, nakon čega slijedi dug i složen proces u rješavanju svih vrsta otpada na području Brčko distrikta, naglasio je gradonačelnik Pajić i dodao da će zaključci koji budu doneseni na ovom seminaru biti vrlo korisni i poslužit će Vladi Brčko distrikta za realizaciju kapitalnog projekta odlaganja otpada.

Image for news

Osnovni cilj seminara jeste upoznavanje sa dogradnjom infrastrukture kod zbrinjavanja otpada prema zakonskim propisima Evropske unije sa akcentom na smanjenje i eliminaciju uticaja ekološkog opterećenja i deponija otpada na zdravlje stanovništva i ekosisteme. Učesnicima seminara će biti prenesena iskustva iz Slovačke, kao zemlje Evropske unije, u oblastima procesa separacionog skupljanja i ocjenjivanja otpada, uklanjanja opasnog otpada na način koji odgovara životnoj sredini, rješavanja problema ekoloških opterećenja, zatvaranja i rekultivacije deponija otpada i izgradnje deponija otpada po standardima Evropske unije.

Predavači na seminaru su istaknuti stručnjaci iz ove oblasti Oleg Leontijev, profesor na moskovskom, tokijskom i američkim institutima i profesor Benedick Bock, a učesnici seminara su predstavnici entitetskih ministarstva ekologije, ministarstava okliša Srbije i Hrvatske, nadležnih odjeljenja Vlade Brčko distrikta BiH, Tehnološko-rudarskog fakulteta iz Tuzle, entitetskih fondova za zaštitu životne sredine, inspekcijskih službi, te deponija iz cijele Bosne i Hercegovine.