Gradonačelnik potpisao Memorandum o razumijevanju na realizaciji "Projekta rekonstrukcije stambenog fonda"


24.3.2014. Doktor Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, potpisao je danas Memorandum o razumijevanju na realizaciji "Projekta rekonstrukcije stambenog fonda" iz sredstava zajma od Saudijskog fonda za međunarodni razvoj.


Image for news
Ugovor o ovom projektu potpisan je 17. maja 2012. godine, finansijski se realizuje kroz Fond za povratak BiH, a odnosi se na sanaciju i obnovu ratom oštećenih i uništenih stambenih jedinica za potrebe povratnika, izbjeglica iz BiH i raseljenih lica u BiH.
Među ostalim potpisnicima su još i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH kao izvršna agencija, Fond za povratak BiH kao finansijska institucija te kao implementatori  Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS, Federalno ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica i Brčko distrikt BiH. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH vršit će monitoring procesa implementacije Projekta, u svim fazama njegove implementacije, po procedurama monitoringa definisanim u Priručniku za monitoring.
Nadležna komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH donijela je odluku o izboru prioritetnih općina na osnovu koje Brčko distrikt BiH u ovom projektu ostvaruje pravo na 831.703,00 konvertibilnih maraka za koje se neće zaduživati s obzirom da je dužnik Bosna i Hercegovina.
Odjeljenje za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja na čelu sa šefom Rifetom Mujanovićem, kontinuirano je učestvovalo u pripremi za realizaciju ovog projekta na prostoru Brčko distrikta BiH.