Šef Odjeljenja za obrazovanje najavio redovno informisanje o jasnim podacima i analizi dokumentacije svih univerziteta u Brčkom


6.3.2014. Šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH Momčilo Poljić, na današnjoj konferenciji za novinare, prezentujući spisak dosjea pet diplomiranih magistara farmacije sa Evropskog univerziteta u Brčkom, izjavio je da će ubuduće, svakog četvrtka, javnosti saopćiti nove informacije s jasnim podacima svih fakulteta u Distriktu koji su do sada izdali diplome.


Image for news
"Danas počinjemo sa Farmaceutskim fakultetom i to su oni studenti koji su završili studije na farmaciji do momenta predaje dokumentacije Odjeljenju za obrazovanje krajem novembra 2013. godine", navodi Poljić.
On je objasnio da se u priloženoj dokumentaciji nalazi pet studenata te da njihova imena i podaci nisu navedeni, samo brojevi dosjea kako bi se zaštitili njihovi lični podaci, tvrdeći da su diplome stekli na sumnjiv i nelegalan način.
"Tih pet studenata diplomiralo je u rekordnom roku od 9-10 mjeseci do nešto više od godine dana s tim da niko od njih nije mogao biti upisan na završne godine studija farmacije jer oni nisu došli sa farmaceutskih univerziteta. Niko od njih nema uredan dosje, nije mogao završiti farmaciju niti je mogao biti magistar farmacije", istakao je Poljić. Naglasio je da je farmacija zakonom regulisana profesija na nivou Evrope zbog čega mora biti unificirana u svim njenim državama.
Podsjetio je kako je sve to prethodno negirano te smatra da je broj znatno veći i da su u pitanju farmaceuti koji uče našu djecu u školama, prodaju nam lijekove u apotekama i daju uputstva o njihovom korištenju.
"Mislim da je to društveno štetno i opasno pa ovom prilikom pozivam nadležne da dođu i uvide o kakvom se postupku radi, kakve su to nezakonite radnje", kazao je Poljić i dodao da Evropski univerzitet kao i Internacionalni rade bez licenci koje su im istekle u februaru i ocijenio da studenti koji trenutno studiraju na navedenim univerzitetima čine to na vlastiti rizik.
S obzirom da je, kako je naveo, završio dio posla u okviru svojih nadležnosti, Poljić je pozvao institucije sistema da preuzmu odgovornost u vezi s daljnjim postupkom te zaključio kako se bez šireg pristupa i podrške stručnjaka s državnog nivoa ovaj slučaj neće moći riješiti.