Predstavnici vlasti razgovarali sa predstavnicima Sindikata o mogućim rješenjima pitanja izdvajanja doprinosa za nezaposlene

Image for news

14.2.2011. U Skupštini distrikta održan je sastanak kome su prisustvovali gradonačelnik Dragan Pajić, predsjednik Skupštine Esad Atić i ravnatelj Direkcije za finansije Mato Lučić, te predstavnici granskih sindikata zdravstva, policije, obrazovanja predvođeni predsjednikom Sindikata Brčko distrikta BiH Ilijom Kalajdžićem i njegovom zamjenicom Mirjanom Knežević. Razlog ovog sastanka su izvjesna smanjenja iznosa neto plata zaposlenih na teret budžeta distrikta, ovisno od visine plate prouzrokovana početkom primjene Zakona o porezu na dohodak Brčko distrikta BiH. Radnici, budžetski korisnici, su izrazili negodovanje ovom izmjenom i reagovali putem svojih sindikalnih organizacija, tražeći razgovore o ovoj temi sa predstavnicima vlasti Brčko distrikta BiH. Sindikat je zatražio da se iznađe neko rješenje, bilo kroz promjenu zakonskih propisa, ili obezbjeđenje sredstava u iznosu od 1.200.000 KM, koliko se skupi u Fond za nezaposlene izdvajanjem od neto plata 3122 radnika, budžetska korisnika.


S druge strane iznesen je stav da je Direkcija za finansije obavezna da provodi donesene zakonske propise, te da su oni usklađeni sa entitetskim, po kojima je također doprinos za nezaposlene na teret radnika, samo je raličita stopa koja se izdvaja za ovu namjenu. Na sastanku je konstatovano da ne postoji dovoljna informisanost među radnicima o svim segmentima ove priče, te je zaključeno da ih njihovi predstavnici, koji su prisustvovali današnjem sastanku, upute u zakonske propise iz ove oblasti i moguća rješenja.

 

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Dragan Pajić je predložio da nakon toga Sindikat formuliše svoj prijedlog za konačno rješenje ovog pitanja. On je istakao da se radi na izradi Zakona o platama Brčko distrikta BiH, te da bi se tim aktom, koji će doći u proceduru polovinom godine, moglo riješiti i ovo pitanje. Od Zavoda za zapošljavanje ćemo tražiti podatke o upotrebi sredstava koja se skupe za nezaposlene, te ćemo poslije toga na sljedećem sastanku postići dogovor, koji ćemo uputiti na razmatranje na Koordinaciono tijelo, a potom na sjednice Vlade i Skupštine distrikta, zaključio je gradonačelnik Pajić.