Neophodno definisati entitetsko državljanstvo za ulazak na birački spisak predstojećih općih izbora

7.2.2014. Na današnjem sastanku upriličenom u Gradskoj vijećnici na temu organizovanja općih izbora u oktobru, čelnici Vlade i Skupštine Distrikta, dr. Anto Domić i Đorđa Kojić, te resorni šef Vladinog Odjeljenja za javni registar Cvijeta Tanasić sastali su se s predstavnicima Delegacije EU u BiH, OSCE-a BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, Centralne izborne komisije BiH, Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, te Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS s ciljem iznalaženja rješenja za pitanje definisanja entitetskog državljanstva neophodnog za kreiranje biračkog spiska na prostoru Brčko distrikta BiH povodom nadolazećih općih izbora koji će biti održani u oktobru 2014. godine.

Image for news
Gradonačelnik Domić je pojasnio da je konstatovano da ne postoji alternativa ni druga zakonska mogućnost osim da svaki stanovnik Brčko distrikta BiH koji želi pristupiti glasanju na općim izborima mora uzeti entitetsko državljanstvo.
"Pojačat ćemo napore da svi građani koji imaju dokaze da pripadaju jednom ili drugom entitetu mogu to da predoče resornom vladinom odjeljenju kako bi isti bili razmotreni, te ukoliko su validni i prihvaćeni s obzirom da bez entitetskog državljanstva niko neće moći biti na biračkom spisku, što uključuje i ljude koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu", objasnio je gradonačelnik Domić.
On je najavio da će Vlada u intenzivnoj saradnji s međunarodnom zajednicom, lokalnom i Centralnom izbornom komisijom BiH organizovati kontinuiranu medijsku kampanju na informisanju javnosti po prethodno navedenim pitanjima.

DSC_0390

Dodao je drugu, također važnu, informaciju za sve stanovnike koji žele biti na listama za predstojeće izbore da entitetsko državljanstvo moraju imati do trenutka raspisivanja izbora, a to će vjerojatno biti sredinom maja, dok će svi drugi koji žele glasati po redovnoj proceduri morati imati uvjerenje o entitetskom državljanstvu do zaključivanja biračkog spiska.
"Oformili smo ekipu koja će svaki mjesec pratiti kretanje prispjelih zahtjeva i riješenih obrazaca. Značajan je broj građana koji još uvijek trebaju podnijeti zahtjeve, no ako svi pravovremeno prihvatimo realnost da moramo uzeti entitetsko državljanstvo do augusta, postoje mogućnosti da svaki stanovnik Brčko distrikta BiH dobije entitetsko državljanstvo i samim tim ostvari pravo na glasanje", zaključio je gradonačelnik Domić.
Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Stjepan Mikić iskazao je zadovoljstvo što će konačno problem birača Brčko distrikta BiH biti riješen u trenutku kada se organizuju opći izbori.
"Problem entitetskog državljanstva odnosi se samo na opće izbore i kada se birači opredjeljuju da li će glasati za entitetske organe Federacije ili Republike Srpske, dok kada su lokalni izbori u pitanju ostaje važna lična karta i uvjerenje o prebivalištu", istakao je Mikić.
Predsjednik Centralne izborne komisije Stjepan Mikić pojasnio je da se problem entitetskog državljanstva, odnosno birača Brčko distrikta BiH odnosi samo na opće izbore.
“Nakon nekoliko izbornih ciklusa, od 2006. godine kada su birači na licu mjesta birali jedne ili druge listiće, pa 2010. godine se izjašnjavali za biračku opciju, sada je to onako kako zakon propisuje, da birač koji želi glasati za organe vlasti jednog ili drugog entiteta mora imati to državljanstvo, a ima vremena da svako od birača to i stekne”, zaključio je Mikić.