99. vanredno zasjedanje Vlade Brčko distrikta BiH

4.12.2015. Vlada Brčko distrikta BiH razmatrala je na vanrednoj sjednici Smjernice za izradu nacrta zakona o stavljanju van snage Zakona o podsticaju privrednog  razvoja Brčko distrikta BiH.

Image for news
Nakon što je sjednica prekinuta, na konferenciji za medije, gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić je izjavio da je šef Odjeljenja za privredni razvoj predložio ovu tačku dnevnog reda koja je vrlo važna s mnogo aspekata, premda je današnja sjednica zakazana zbog nekih drugih motiva koji su bili aktuelni i zbog kojih je trebalo donijeti izvjesne odluke.
„Doduše, on već dugo insistira da se nešto preduzme u vezi s podsticanjem privrednog razvoja. Uvažavamo činjenicu da je i direktor Direkcije za finansije na prošloj sjednici Vlade upozorio da se pojavljuje jedan trend registrovanja poslovnica privrednih subjekata van Brčko distrikta BiH koji ovdje prikazuju svoju dobit i na taj način povlače budžetska sredstva kao reinvestiranu dobit“, naveo je dr. Domić.
Dodao je da se kroz bilanse pokazuje nekoliko neobjašnjivih elemenata u smislu rasta dobiti koja je prikazana i opadanja poreza na plate zaposlenih radnika, što ne korespondira jedno s drugim.
„Svake godine u budžetu izdvajamo mnogo više sredstava nego što očekujemo za reinvestiranu dobit, a u naravi teško možemo vidjeti da se toliko reinvestira na prostoru Brčko distrikta BiH. Imamo u vidu da sve političke stranke ne gledaju na isti način kako treba organizovati podsticaje u privredi i poljoprivredi, kao i da se rijetki opredjeljuju za neko obnavljanje ili uvođenje novih modela, a ne većina, a i većina privrednika je stajališta da se postojeći model treba zadržati. S druge strane, mi smo odgovorni za budžetska sredstva koja trebamo na najbolji način plasirati jer cilj podsticaja mora biti zapošljavanje ljudi, a ne pomoć privrednim subjektima“, izjavio je gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.
Pošto se to ne ostvaruje, za utorak, 8. decembra, najavljen je nastavak 99. vanredne sjednice Vlade s kompletnim izvještajem Direkcije za finansije i prijedlogom mjera koje bi se mogle ugraditi u novi prijedlog zakona koji bi trebao ići u skupštinsku proceduru.
2015-12-04-99_VSV