Usvojena Strategija razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Brčko distrikta BiH za period 2021–2027. godina

14.12.2022. Današnju 84. redovnu sjednicu Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine započela je usvajanjem prijedloga Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, a koji se tiče tekućeg transfera i Programa utroška sredstava s ciljem provođenja statističkih aktivnosti od isključivog interesa za Brčko distrikt BiH, koje provodi Agencija za statistiku BiH.

Image for news

Time je odobren transfer od 100.000,00 KM Ministarstvu finansija i trezora BiH, u svrhu provođenja integracije Biroa za statistiku Brčko distrikta BiH u Agenciju za statistiku BiH u smislu preuzimanja poslova, opreme, finansijskih sredstava i zaposlenih Biroa za statistiku.

Na prijedlog istog odjeljenja usvojena je Odluka o dodjeli sredstava donacija Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu za 2022. godine u ukupnom iznosu od 28.500,00 KM. Sredstava će biti dodijeljena Udruženju logističara Trans logistic Brčko distrikt BiH za realizaciju projekta pod nazivom „Poboljšanje uslova carinjenja i protoka roba u Brčko distriktu BiH”, Sindikatu Brčko distrikta BiH za realizaciju projekta pod nazivom „Zajedno do boljih prava” te Udruženju poslodavaca Brčko distrikta BiH za realizaciju projekta pod nazivom „Unapređenje poslovnog okruženja”.

Vlada je usvojila Odluku o dodjeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa odnosno projekata od javnog interesa u Odjeljenju za evropske integracije i međunarodnu saradnju za 2022. godine u ukupnom iznosu od 35.174,00 KM.

Sredstva se dodjeljuju: Udruženju za razvoj potencijala djece i mladih „Rastimo“, za program/projekat „Škola kao sigurno mjesto – pilot projekat”, Udruženju Art Centar Ankata, za program/projekat „Škola životnih vještina”, Udruženju građana „Demos, za program/projekat „Znanje u službi razvoja zajednice po standardima Evropske unije”, Udruženju „Proni” Centar za omladinski razvoj za program/projekat „Be Well Digital”, Udruženju mladih „Trka za život“ za program/projekat „Razbijanje mitova predrasuda o EU“ te Udruženju građana „Sektor“ za program/projekat „Promocija programa jednogodišnjeg školovanja učenika iz Brčkog u zemljama EU (razmjena učenika srednjih škola)”.

Također, na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu usvojena je Strategija razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Brčko distrikta BiH za period 2021–2027. godina. Radi se o strateškom dokumentu kojim će se dati jasne smjernice aktivnosti i prioritetni pravci djelovanja u domenu ruralnog razvoja i poljoprivredno-prehrambenog sektora, a koji je nastao u okviru FAO projekta „Podrška pripremi izrade Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Brčko distrikta“.