Vlada Distrikta okončala 65. redovnu sjednicu

27.07.2022. Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine održala je 65. redovnu sjednicu usvojivši Smjernice za izradu nacrta Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u Brčko distriktu BiH na prijedlog šefa Odjeljenja za obrazovanje.

Image for news

Kako je definisano u nacrtu, smjernice se, između ostalog, odnose na propisivanje obaveze nadležnih obrazovnih vlasti u Brčko distriktu BiH prema privatnim predškolskim ustanovama i način finansiranja javnih predškolskih ustanova, propisivanje programa odgojno-obrazovnog rada, načina donošenja programa i kontrolu provođenja, te propisivanje prijema i boravka djece s posebnim potrebama u predškolskoj ustanovi.

 Na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge usvojena je Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava za dodjelu tekućeg transfera za javne fondove Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH – sredstva za nabavku senzora za mjerenje šećera za osobe oboljele od dijabetesa osiguranicima Brčko distrikta BiH u 2022. godini. Za potrebe spomenutog programa odobrena su sredstva u visini od 200.000,00 KM.

 Također, na prijedlog Odjeljenja za komunalne poslove, Vlada je usvojila Odluku o odobravanju Programa utroška sredstava za dodjelu kapitalnih donacija JP „Komunalno Brčko“ d. o. o. Brčko distrikt BiH za postavljanje LED rasvjete u MZ Meraje i MZ Kolobara, izgradnju sijaličnih mjesta u MZ Brka i MZ Šatorovići, kao i za izgradnju vodovodnog i kanalizacionog cjevovoda u MZ Stari Rasadnik.