61. redovna sjednica: razmatran Program rada Vlade Brčko distrikta BiH za 2014. godinu

2.4.2014. Članovi Vlade Distrikta su na današnjem zasjedanju razmatrali Program rada Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine za 2014. godinu, Smjernice za izradu nacrta zakona o fiskalnim sistemima u Brčko distriktu BiH, kao i Smjernice za izradu nacrta zakona o budžetu te su isti vraćeni na doradu do nastavka 61. redovne sjednice zbog postojanja izvjesnih neusaglašenosti.

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Esed Kadrić istakao je da nakon usvojenog budžeta Brčko distrikta BiH Vlada po prvi put u Statutom predviđenom roku priprema kvalitetni Program rada za tekuću godinu.

Image for news
"Na današnjoj sjednici vođena je vrlo temeljita rasprava za izvjesnim doradama i popravkama istog programa koji će biti u skladu sa općom politikom Brčko distrikta BiH, strategijom razvoja pa i memorandumom koji smo potpisali sa poslovnom zajednicom i Sindikatom  Brčko distrikta BiH kako bismo došli do što kvalitetnijeg programa rada", izjavio je Kadrić, naglašavajući da je fokus ove vlade, kada su u pitanju zakonodavne aktivnosti, stvaranje što povoljnijih privrednih uslova. U tom pogledu je kazao da je razmatrani plan u okviru donošenja zakona ambiciozan i da sadrži donošenje oko 74 zakona što podrazumijeva i neke izmjene postojećih zakona. "Važno je još spomenuti nekoliko ključnih zakona koji su u kontekstu privrednog razvoja Distrikta. Radi se na smjernicama za novi zakon o javnoj imovini koji je preduslov za ukupan razvoj s ciljem da budemo konkurentni ili bolji od drugih u privlačenju stranih investitora", rekao je Kadrić, ističući potrebu i za izmjenama zakona o podsticaju u privredi zbog potrebe da se izdvojena budžetska sredstava više orijentišu na proizvodnju, a manje na trgovinu.
Komentirajući razmatranje Smjernica za izradu nacrta zakona o fiskalnim sistemima u Brčko distriktu BiH, zamjenik gradonačelnika je kazao da su iste vraćene na kvalitetniju doradu kako bi se od početka naredne godine primijenila fiskalizacija na prostoru Distrikta. "Jedino mi unutar BiH nemamo uređen taj sistem u kontekstu razmatranja PDV-a koji bi pripadao Brčko distriktu BiH od povrata tih sredstava što praktično predstavlja jednu finansijsku disciplinu i vjerovatno Distriktu izvjesne prihode", pojasnio je Kadrić i dodao da će biti preduzete sve radnje da ne dođe do dodatnih nameta privrednicima, te da će se izvršiti procjena kako bi se sva tehnička priprema izvršila na teret budžeta Brčko distrikta BiH.
Vlada Brčko distrikta BiH donijela je Odluku o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH za člana Upravnog odbora projekta „Preduzetničko učenje u obrazovnim sistemima BiH, faza II“ na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje.

2014-04-02-61_RSV-Sala

Na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu usvojen je prijedlog Odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH za članove radnih grupa IV. i V. projekta „Jačanje institucija za zaštitu okoliša u Bosni i Hercegovini i priprema za predpristupne fondove“ – Envis BiH.
Usvojeni su izvodi iz tonskog zapisa sa 59. redovne i 23. vanredne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH.
Nastavak 61. redovne sjednice zakazan je za petak, 4. aprila 2014. godine s početkom u 8.00 sati u prostorijama Gradske vijećnice.