Usvojen Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada

Na 49. redovnoj sjednici Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na prijedlog Odjeljenja za javne poslove usvojen je Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada.

Image for news

„Stupanjem na snagu ovog pravilnika stvorene su sve pretpostavke za utvrđivanje tehničkih zahtjeva u pogledu ispunjenja minimalnih zahtjeva za energetsku efikasnost zgrada, tehničke sisteme grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije koje treba ispuniti prilikom projektovanja i građenja novih zgrada. To će dovesti do značajnog smanjenja potrošnje energije, a samim tim i ušteda za građane i pravna lica na duži rok“, kazao je šef Odjeljenja za javne poslove Ratko Stjepanović.

Članovi Vlade odobrili su dodjelu novčanih sredstava donacija Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu za 2024. godinu, u ukupnom iznosu od 30.000,00 KM u korist Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH za realizaciju projekta „Predstavljanje brčanske privrede na sajmovima – 2024”. Na prijedlog ovog odjeljenja usvojena je i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta BiH.

Na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje odobrene su Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o akreditaciji visokoškolskih ustanova i studijskih programa u Brčko distriktu BiH.

Na današnjoj sjednici razmatran je Nacrt zakona o Uredu za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije predloženom od strane Skupštine Brčko distrikta BiH uz zaključak da će amandmanski djelovati na predložene izmjene.

Na prijedlog Odjeljenja za javne poslove data je saglasnost za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju parkinga s pristupnim saobraćajnicama u ulici Uzunovića u stambenom naselju Srpska Varoš.