49. nastavak 27. vanredne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

2.7.2014. Članovi Vlade Brčko distrikta BiH na jutrošnjem nastavku 27. vanredne sjednice sagledali su trenutnu situaciju na poplavljenim područjima te je usaglašeno da Odluka o  proglašenju stanja elementarne nepogode na prostoru Brčko distrikta BiH i dalje ostaje na snazi. Gradonačelnik Brčko distrikta dr. Anto Domić naglasio je da analiziranjem aktuelnog stanja nisu stvoreni uslovi za ukidanje elementarne nepogode zbog sigurnosti i zdravstvene zaštite građana.

Image for news
Prema riječima zamjenika gradonačelnika Brčko distrikta BiH Eseda Kadrića ovoj odluci doprinijela je i procjena nadležnih odjeljenja, to jest Odjeljenja za javnu sigurnost, Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge i Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, kojih se ova situacija ponajviše tiče.
On je dodao da je Vlada Brčko distrikta BiH tokom zasjedanja, na osnovu već usvojenog rebalansa budžeta, donijela Odluku o utvrđivanju kriterija za dodjelu jednokratne novčane pomoći domaćinstvima nastradalim od elementarne nepogode (poplave i klizišta) u periodu april/maj 2014. godine u Brčko distriktu BiH.

2014-07-02-49_Nastavak_vanredne_Vlade-2

"U ovom trenutku prema evidenciji imamo oko 1.000 domaćinstava koja imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć. Prema utvrđenim kriterijima iznos koji jedno domaćinstvo može ostvariti kreće se u rasponu od 2.100 KM do 3.650 KM", kazao je Kadrić, objasnivši da je za stambene jedinice prvog stepena oštećenja predviđena osnovica od 2.500 KM, te da ovoj kategoriji pripada 271 kuća, dok je za 655 stambenih jedinica drugog stepena oštećenja iznos osnovice 1.500 KM. Također, napomenuo je da je rok za izvršenje ove obaveze 15. juli 2014. godine.
U pitanju su isključivo sredstva jednokratne pomoći gađanima koji su pretrpjeli štete s ciljem da im se pomogne u ublažavanju posljedica koje su pretrpjeli zbog poplava, a osigurana je i drugostepena dodjela ovih sredstava, ukoliko neko procijeni da je oštećen u ovoj proceduri. Zamjenik gradonačelnika još je naglasio da će se raditi i na drugoj fazi, odnosno obnovi stambenih jedinica, pri čemu će se pristupiti jednom modelu angažovanja lokalne operative i utvrđivanja jedinične cijene koštanja usluga i materijala koji će se ugrađivati kako bi taj proces bio što transparentniji.
Vlada Brčko distrikta BiH danas je zadužila Direkciju za finansije da u određenom roku, u skladu sa odlukom Vlade od 14. juna tekuće godine, izvrši obračun plata za osam službenika Civilne zaštite iz Odjeljenja za javnu sigurnost koji su tokom elementarne nepogode danonoćno radili na osiguravanju ljudi, životinja i imovine.
Vlada Brčko distrikta jednoglasno je usvojila Odluku o imenovanju komisije u sastavu: Šefovi Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, Odjeljenja za javni registar i Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko pravne poslove za razmatranje prigovora izjavljenih na preliminarnu listu domaćinstava stradalih od elementarne nepogode u periodu april /maj 2014. godine koja imaju pravo na dodjelu jednokratne novčane pomoći. Pored toga, Odjeljenje za stručne i administrativne poslove i Odjeljenje za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja zaduženi su da razmotre sve opcije u vezi sa zbrinjavanjem ljudi koji su bili privremeno smješteni kod rodbine ili prijatelja, te su sticajem okolnosti ostali bez tog smještaja.